Za koga je omega 3 še posebej pomemben?

Foto: Malinca Malinca Foto: Malinca Malinca Foto: Malinca Malinca Foto: Malinca Malinca
Moderni človek je obkrožen z informacijami, da so maščobe nekaj slabega in da se jim moramo zato izogibati. Pa je temu res tako, ko gre za esencialne maščobne kisline omega 3? Izogibanje tem maščobam, ki jih telo ne more proizvajati samo in jih lahko dobi le iz hrane ali prehranskih dodatkov, lahko povzroči telesne in mentalne težave. Kdo pa je še posebej ogrožen, pa izveste v nadaljevanju.
Oglej si celoten članek

Zakaj so omega 3 maščobe tako posebne?

Omega 3 maščobe so sestavni del celičnih membran in vplivajo na delovanje celičnih receptorjev. Zagotavljajo izvor za izdelavo hormonov, ki uravnavajo strjevanje krvi, krčenje in sproščanje arterijskih sten in vnetnih procesov.

Prav zato pomagajo preprečevati nastanek in razvoj srčnih bolezni ter možganskih kapi. Pomagajo tudi pri obvladovanju avtoimunih bolezni ter igrajo zaščitno vlogo pri rakavih obolenjih in boleznih živčevja.

Med "dobrimi in slabimi" maščobami obstajajo pomembne razlike

Med dobre maščobe spadajo esencialne maščobne kisline ali nenasičene maščobe. Za človeka obstajata le dve vrsti esencialnih maščobnih kislin, ki sta omega 6 in omega 3 maščobna kislina. Njune glavne funkcije zajemajo:

  • Ohranjanje zdravih celičnih membran
  • Pomoč pri razvoju možganov in živčnega sistema (zato je omega 3 v nosečnosti pomemben za zdrav razvoj ploda)
  • Razgrajevanje slabega holesterola v arterijah

Esencialnim maščobnim kislinam se ne smemo izogibati, medtem ko je priporočljivo, da nasičene maščobe skušamo čim bolj izključevati iz prehrane, saj jih telo ne potrebuje in lahko povzročijo škodo. Te slabe maščobe se nabirajo okoli telesnih organov, kar povečuje tveganje za kardiovaskularne bolezni.

Kje pa se nahaja omega 3?

Telo ne more esencialnih maščobnih kislin proizvajati samo, zato jih dobimo iz hrane ali iz prehranskih dodatkov. Glede na izvor maščob ločimo:

  • Eikozapentanojska (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK) izvirata iz rib
  • α-linolenska kislina se nahaja v rastlinskih oljih, oreščkih, lanenih semenih, listnati zelenjavi

Z uravnoteženo prehrano pripomoremo k optimalnemu vnosu esencialnih maščob. A vendarle je naša prehrana vedno bolj osiromašena, poleg tega pa so zaradi onesnaženosti vod tudi ribe velikokrat kontaminirane s težkimi kovinami. Na drugi strani pa je kar težko doseči optimalen vnos zdravih maščob.

Na dan bi morali pojesti npr. 100 gramov skuše ali pa 200 gramov divjega lososa. Ravno zato lahko maščobe zaužijemo kar v obliki prehranskih dodatkov, najboljše trenutno na trgu pa omega 3 kapsule, saj moramo tudi tu paziti, katere bomo izbrali, da ne vsebujejo škodljivih snovi iz morja.

Foto: Malinca Malinca

Kateri znaki kažejo na pomanjkanje omega 3?

Začetno pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin se lahko kaže navzven, pri čemer lahko opazite, da se pričnejo pojavljati:

  • Suha koža brez sijaja
  • Lomljivi lasje in nohti
  • Nespečnost
  • Slaba koncentracija in težave s spominom
  • Utrujenost
  • Težave z vidom
Če na dolgi rok zanemarimo porušeno ravnovesje dobrih maščob v telesu, se lahko pojavijo resnejši zapleti z zdravjem, pri čemer se pospeši simptomatika motenj razpoloženja, vnetij v sklepih ter kardiovaskularnih in avtoimunskih obolenj.

 

Katere skupine ljudi so bolj izpostavljene pomanjkanju omega 3?

Posamezne skupine ljudi so zaradi različnih vzrokov bolj izpostavljene pomanjkanju esencialnih maščobnih kislin, zato imajo povečano potrebo po vnosu.

Nosečnice

Jemanje prehranskega dopolnila omega 3 v nosečnosti je pomembno zato, ker se nosečnice soočajo s pomanjkanjem esencialnih maščob, saj plod porabi več maščob, ki jih potrebuje za razvoj živčnega sistema, posledično pa nosečnica le s prehrano težko nadomesti to izgubo maščob. Brez dodajanja omega 3 v nosečnosti se povečuje tveganje za prezgodnji porod ter slabši razvoj možganov in oči oziroma mrežnice ploda. Jemanje dobrih maščob pa se priporoča tudi pri dojenju.

Starostniki

Staranje je povezano s spremembami v telesu, vključno z izgubo mišične mase, nizko želodčno kislino, upadanjem absorpcijskih, kognitivnih in presnovnih funkcij ter z zmanjšano potrebo po kalorijah. Vse to vpliva na slabšo absorpcijo hranil in povečano potrebo po omega 3, ki pri starostnikih zmanjšuje tveganja za kognitivni upad in demenco, hipertenzijo, zamašenost žil, vnetja sklepov in mišic ter za nastanek slabega holesterola.

Športniki in splošno aktivni ljudje

Vadba je oblika dobrega stresa za telo, pri povečanih obremenitvah pa lahko povzroči prekomerno tvorbo vnetnih snovi, kot so prosti radikali. V primerjavi s sedečimi ljudmi se športniki večkrat soočajo z vnetji in oksidacijo, zato imajo povečano potrebo po dobrih maščobah. Brez dodajanja esencialnih maščob se telo ni zmožno boriti proti vnetjem, mišice pa ne dobijo dovolj kisika zaradi manj gladkih oblog v arterijah.

Vegetarijanci in vegani

Navkljub visokemu vnosu α-linolenske kisline, ki jo vegetarijanci in vegani dobijo iz semen in oreščkov, imajo nizke vrednosti EPK in DHK kislin, saj ne uživajo rib, kjer se nahaja najvišja koncentracija esencialnih maščobnih kislin. Pomanjkanje dobrih maščob lahko vodi do kroničnih vnetij, višjih ravni slabega holesterola, bolj krhkih kosti in težav v duševnem zdravju. Prehranski dodatki iz ribjih virov imajo rastlinsko alternativo, saj omega 3 lahko pridobivamo tudi iz morskih alg.

Malincine omega 3 kapsule iz morskih alg

Največ prehranskih dopolnil na tržišču je narejenih na osnovi ribjega olja, ki ga pridobivajo iz lososov, skuš, sardel, tun in drugih rib. Zaradi onesnaženosti morij in svetovnih vod te ribe pogosto prihajajo iz kontaminiranih območjih, zato lahko vsebujejo težke kovine in toksine.

Foto: Malinca Malinca

Obstaja tudi bolj trajnostna ter okolju in človeku prijaznejša pot do prvotnega vira esencialnih maščobnih kislin. V podjetju Malinca so jo našli v morskih algah, natančneje v vrsti alg Schizochytrium, in razvili 100% naravno omega 3 prehransko dopolnilo slovenskega izvora s številnimi prednostmi.

 

Prednosti so:

  • Mikroalge so varen, najčistejši in bogat vir obeh vrst omega 3 esencialnih maščobnih kislin, tako EPK kot DHK kislin
  • Alge kot rastlinski vir življenjsko pomembnih maščobnih kislin predstavljajo vegansko alternativo ribjemu olju, saj vsebujejo podobno vsebnost maščob, kot jo vsebujejo ribe
  • Alge iz kontrolirane pridelave ne vsebujejo težkih kovin in toksinov
  • V primerjavi z uživanjem ribjih dodatkov, se po uživanju dodatkov iz alg ne pojavlja spahovanje in zgaga
  • Malincin izdelek ne vsebuje glutena, laktoze, sladkorjev in drugih dodatkov

Foto: Malinca Malinca

V trgovini so na voljo posebne ugodnosti, saj so Malincine omega 3 kapsule trenutno prava novost na slovenskem tržišču. Kaj so pripravili?

  • Občasna brezplačna dostava
  • Naroči 3 kose in prihrani 25% na kos
  • Naroči 5 kosov in prihrani 35% na kos

V Malinca spletni trgovini na naslovu www.malinca.si/ lahko najdete tudi druge izdelke pod slovensko blagovno znamko Malinca, kot je ekološka prehrana in naravna kozmetika.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.