Za necepljene omejitev pri vpisu v vrtec ali na letovanje

Foto: Profimedia
Ministrstvo za zdravje je sporni ukrep prevalitve stroškov zdravljenja zapletov bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z obveznim cepljenjem, na pleča staršev, umaknilo. "Mehkejši" ukrepi predvidevajo omejitve pri vpisu v vrtec ter dostopnosti do organiziranega zdravstvenega letovanja.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, pripravljajo ukrepe za povečanje 
precepljenosti, ki se je v zadnjih letih v Sloveniji, predvsem v osrednjem delu, močno zmanjšala. 

PREBERITE ŠE: 

Določbo v predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je predvidevala, da bi bilo zdravljenje zapletov bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z obveznim cepljenjem, na plečih posameznika, je po številnih kritikah umaknilo. Namesto tega naj bi pripravili mehkejše ukrepe, s katerimi bodo nagovarjali starše, naj cepijo otroke. 

Sestanek z ravnatelji "problematičnih" šol

"Trenutno še potekajo razgovori z ministrstvom, pristojnim za šolstvo glede omejevanja vpisa v vrtce za otroke, ki nimajo opravljenih obveznih cepljenj, z ZZZS se proučuje možnost omejevanja dostopnosti do organiziranega zdravstvenega letovanja za otroke in šolarje, ki ga določajo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, " pojasnjuje Ana Šinkovec z ministrstva za zdravje.  Foto: Žurnal24 (vir: NIJZ) Precepljenost

Dodaja, da potekajo tudi razgovori z Zdravniško zbornico in Zbornico zdravstvene nege glede poglobitve strokovnega znanja s področja cepljenja, cepiv in imunologije za zdravstvene delavce ter s strokovnjaki medicine dela glede izdelav ocen tveganja delovnih mest v zdravstvenih ustanovah, ki naj bi poleg drugih zaščitnih ukrepov vključevale tudi pogoj cepljenja proti določenim nalezljivim boleznim.

Ministrstvo sicer načrtuje tudi sestanek z ravnatelji šol in vrtcev, kjer je precepljenost proti otroškim nalezljivim boleznim najnižja. "V nadaljevanju aktivnosti pa tudi posvet z občinami glede možnosti uvrstitve prednostnega kriterija za sprejem cepljenih otrok v vrtec," razlagajo pri ministrstvu.

Potrdilo o zdravstvenem stanju otroka, kamor sodi tudi informacija o cepilnem statusu, morajo pediatri ob vpisu otroka v vrtec sicer izdati že po obstoječi zakonodaji s področja cepljenja. 

Okoli 400 vlog za odlog cepljenja

V zadnjih letih je ministrstvo za zdravje s strani staršev in zdravnikov prejelo v povprečju 400 vlog za prestavitev cepljenja letno. V letu 2016 je bilo teh vlog okvirno 600, od tega 90 odstotkov s strani staršev in deset odstotkov vlog zdravnika. 

Otrok, ki iz zdravstvenih razlogov ne morejo biti cepljeni, je sicer malo. "Od 1 do 1,5 odstotka otrok v Sloveniji ne more biti cepljenih, ker pri njih obstajajo zdravstveni razlogi za opustitev cepljenja," razlagajo pri MZ.  

V Sloveniji je opustitev cepljenja v skladu z veljavno zakonodajo možna le iz medicinskih razlogov. Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB), ki ga nameravajo na ministrstvu, v točki, ki zadeva cepljenje spremeniti, razloge za opustitev ali odložitev cepljenja določa v 22. a členu: "Zdravnik, ki opravlja cepljenje, mora s pregledom osebe, ki se cepi, in vpogledom v njeno zdravstveno dokumentacijo ugotoviti morebitne razloge za opustitev cepljenja, zaradi  katerih bi se zdravstveno stanje osebe lahko trajno poslabšalo."  Foto: Žurnal24 (vir: ZIRS) Število primerov odklanjanja obveznega cepljenja

Med razlogi za opustitev cepljenja so alergija na sestavine cepiva, resen nezaželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva, bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

"Pediater je dolžan v primeru, če se starši oziroma skrbniki izmikajo ali onemogočajo cepljenje otroka, pri katerem ne obstajajo zdravstveni razlogi za njegovo opustitev, obvestiti zdravstveni inšpektorat," pojasnjujejo pri ministrstvu. "V primeru, da npr. obstaja dokazana anafilaktična reakcija na jajčno beljakovino, se cepljenje pri otroku opusti, zdravstvenega inšpektorata o tem ni potrebno obveščati, pač pa se medicinski podatek le evidentira v zdravstveni karton otroka (elektronsko ali pisno)."

Registerstranskih učinkov

"Z letom 2017 je bilo vzpostavljeno elektronsko spremljanje cepljenja (eRCO), ki v tem letu  zaradi tehničnih težav poteka še vzporedno s starim sistemom," izpostavljajo pri MZ. "Z januarjem 2018 bodo težave odpravljene in bo register cepljenih v celoti deloval, kar pomeni, da bodo podatki o izvedenem cepljenju, neželenih učinkih po cepljenju ter opustitvah cepljenja takoj dostopni zdravnikom in NIJZ."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 48

  • 19:56 11. Julij 2017.

    Kaj je bilo vcasih..je bilo v redu ..sedaj pa svetovna zdrastvena farmacija pritiska in nam pumpa mozgane,ker vidijo biznis v …

  • 19:56 11. Julij 2017.

    komentar ni vreden tvojega ne pametnega komentarja.....ti imas ljudi za neumne...sebe pa ne vidis

  • 19:56 11. Julij 2017.

    Pri nas so krive stinice.....za stranske ucinke

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.