Za spanje kartonaste škatle

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na Finskem so za spanje dojenčkov že od leta 1938 v uporabi kartonaste škatle, ki po mnenju strokovnjakov rešujejo življenja.
Oglej si celoten članek

Na Finskem so za spanje dojenčkov zelo dolgo v uporabi majhne kartonaste škatle. V njih otroci spijo prve mesece življenja, škatle pa so malce večje od škatel za čevlje.

Finska navada se zdi mnogim čudna, a jo finski strokovnjaki zagovarjajo. Prepričani so, da so prav škatle na Finskem znižale umrljivost dojenčkov.

Navada se širi tudi v druge države 

V kartonastih škatlah so veliko let nazaj spali tudi slovenski dojenčki, a smo navado žal kmalu opustili. Veliko držav kot so denimo Zambija, Kolumbija, Argentina in ZDA pa se pripravljajo, da bodo prevzele finsko navado. 

Profesorica s harvardske univerze Karima Ladhami je pomagala tudi pri ustanovitvi organizacije, ki bo pomagala deliti škatle po jugu Azije. 

“Upam, da bomo s tem projektom v naslednjih petih letih lahko rešili življenja 58 tisoč novorojenčkov,” je povedala. Edini pogoj, da podarijo materi škatlo je, da nosečnice pred porodom opravijo zdravstveni pregled in testiranja.

Varen prostor

Finskim materam škatlo plača vlada, v njej pa nista le vzmetnica in posteljnina, pač pa tudi plenice, termometer za kopanje in druge pomembne stvari za prve mesece življenja.

Škatla je po mnenju finskih strokovnjakov varen prostor za novorojenčka, kjer ni igračk ali vzglavnika, s katerimi se lahko zaduši. Škatla ne vsebuje dude ali flaškice, saj želijo s tem spodbujati dojenje.

Škatlo so začeli deliti leta 1938. Pred tem letom je v prvem letu umrlo deset odstotkov otrok, odstotek pa je nato padel na 0,3 odstotka.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:15 18. November 2015.

    teh škatel se še spomnim, tudi moj mlajši bratec je spal v njej...še celo vzorca se spomnim, pa je bilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.