Za toliko se običajno zredimo med prazniki

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Decembrsko prenajedanje vodi v preobremenitev želodca, srca, pljuč in jeter.
Oglej si celoten članek

Za nami so prazniki in s tem številna družinska srečanja pred bogato obloženimi mizami, na katerih bodo prevladovale mastne in sladke jedi. Zato ne preseneti, da se mnogi od nas zredimo.

Za kologram in pol

Študija Univerze Cornell iz New Yorka, objavljena v britanski znanstveni reviji "New England Journal of Medicine", v kateri je sodelovalo tri tisoč anketirancev iz treh držav, je na primer pokazala, da posamezniki, ki se med prazniki zredijo, do naslednjega božiča izgubijo le polovico te teže. Sicer se med prazniki, ki jih zaznamuje bogato obložena miza, običajno zredimo za kilogram in pol. 

Prenajedanja se običajno ne zavedamo

Praznično prenajedanje seveda pusti še druge posledice. Poleg dodatnih kilogramov in slabe vesti, takšno prenajedanje zelo obremenjuje telo. Praznična hrana veliko energije in malo vlaknin, zato ne dajo občutka sitosti in jih moramo pojesti v večjih količinah, čeprav smo že vnesli več kot dovolj dnevne energije. "Pri prenajedanju zaužijemo s hrano več energije, kot je bomo porabili, kar vodi v povečanje telesne teže, krče, napihnjenost in slabo počutje. Kljub temu, da se sliši preprosto, sitosti med procesom hranjenja z visoko kalorično hrano velikokrat sploh ne zaznamo. Še posebej v prazničnem času, ko imamo okoli sebe veliko vzpodbudnih dejavnikov, ki vodijo v prenajedanje, kot je pogovor s prijatelji, slastna, a mastna hrana, vpliv alkohola in dobro vzdušje," opozarja Darja Potočnik Benčič z Lekarniške zbornice  Slovenije, ki je še posebej opozorila na negativne posledice medsebojnega delovanja zdravil in alkohola. 

Decembrske pregrehe poslabšajo stanje drugih bolezni

Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje. Decembrske pregrehe lahko poslabšajo tudi stanje številnih drugih, predvsem kroničnih, bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in bolezni pljuč. "Zato tudi v prazničnih dneh svetujemo zmernost tako pri hrani kot tudi pri pijači. Tudi zdravi obroki so lahko dobri, včasih zahtevajo le nekaj več časa za pripravo," še svetuje Potočnik Benčičeva.

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da smo med prazniki pojedli nekoliko več in se nato v naslednjih dneh spet vrnemo v svoj običajni ritem prehranjevanja ter nasploh več pozornosti namenimo zdravemu življenjskemu slogu, še dodajajo na zbornici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.