Za tretjino manjše tveganje za smrt

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zdravilo Perjeta pri eni vrsti raka dojk tveganje za smrt zmanjša za 32 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Novo zdravilo za raka dojke iz Roscheja je med kliničnimi preizkusi pokazalo veliko učinkovitost pri podaljšanju življenja žensk z agresivno obliko raka dojke. Zato strokovnjaki pozivajo k njegovi uporabi predvsem pri agresivnih oblikah, poroča Reuters.

Bolnice s HER2 pozitivnim rakom dojk, ki so prejemale tudi zdravilo Perjeta so živele 15,7 mesecev dlje kot tiste, ki so prejemale le Herceptin in kemoterapijo. To je po poročanju Reutersa najdaljše podaljšanje preživetja, kar so jih kdaj dosegli pri metastatskem raku dojk.

Zavira napredovanje bolezni

Strokovnjaki so sicer že dolgo nazaj poročali o tem, da zdravilo Perjeta bistveno podaljša preživetje žensk in zavira napredovanje bolezni. Niso pa imeli konkretnih podatkov, za koliko časa dejanko podaljša preživetje in koliko časa lahko bolniki živijo brez poslabšanja bolezni. Po dveh letih raziskav, kjer je sodelovalo več kot 800 žensk, pa so dokazali, da lahko ženske s sojemanjem Perjete živijo povprečno še 56,5 mesecev. Pri uporabi starih zdravil in kemoterapije živijo povprečno še 40,8 mesecev. Tako se z uporabo Perjete tveganje za smrt zmanjša za 32 odstotkov. Stranski neželeni učinki Perjete in starega zdravila Herceptina so izpuščaji, driska in potencialno škodljiv vpliv na delovanje srca. Študija pa je pokazala, da sočasno jemanje teh dveh zdravil ne poveča možnosti za neželene stranske učinke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.