Za vse, ki nosijo japonke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Povzročajo tudi vnetje ligamenta plantarna fascia, ki se poteka vzdolž celotnega stopalnega loka ...
Oglej si celoten članek

Japonke so slaba obutev, saj so ploske in izjemno tanke ter lahko posledično povzročijo dolgoročne negativne učinke na naše zdravje, izpostavlja kirurginja pediatrinja Jacqueline Sutera.

Ker se japonka noge drži le prek majhnega traku, prsti pogostokrat pogledajo čez rob obuvala, kar lahko, zlasti če jih nosimo predolgo, povzroča več vrst bolečin. Strokovnjakinja zato svetuje, da jih nosite le za na bazen ali plažo in nikakor ne vsak dan.

Vnetje spodnjega dela stopala

Nošnja japonk lahko povzroči nastanek plantarnega fasciitisa oziroma vnetje spodnjega dela stopala. Gre za ligament imenovan tudi plantarna fascia, ki se poteka vzdolž celotnega stopalnega loka. 

Če že imate bolečine v peti in stopalnem loku, se lahko te še poslabšajo, če nosite natikače. Pojavijo pa se lahko tudi različne oblike vnetja kit oziroma tendinitis, izpah palca in zvini gležnja, saj noga v tej vrsti obuval ni stabilna. Ker se japonke ne prilegajo vašim stopalom, se lahko pojavijo tudi kurja očesa in deformacije stopal. 

Če že kupujete japonke, izberite tiste, ki imajo vsaj delno podporo za stopalni lok in ki imajo debelejši podplat, svetuje strokovnjakinja.

  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:25 5. Junij 2017.

    spet nek nateg iz dolgočasja

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.