Zakaj fižol povzroča vetrove

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vzrok za napenjanje je v (ne)prebavljanju rafinoze – sladkorja, ki ga vsebujejo stročnice.
Oglej si celoten članek

Fižol, grah in še nekatere druge stročnice povzročajo vetrove zaradi česar jih mnogi raje črtajo s svojega jedilnika. Vzrok za napenjanje je v (ne)prebavljanju rafinoze – sladkorja, ki ga vsebujejo stročnice.

Foto: Žurnal24 beli fižol Rafinoza je sestavljena iz glukoze, fruktoze in galaktoze, prav s presnovo galaktoze pa naj bi bili povzročila nezaželene vetrove. "Naše telo nima encima, ki bi ustrezno presnovil galaktozo, zato ta skozi prebavni trakt pride nespremenjena do debelega črevesa, kjer jo kot vir hrane uporabljajo črevesne bakterije, še posebno Escherichia coli. Mikroorganizmi, prisotni v črevesni flori, pri presnovi galaktoze sproščajo različne pline, kot so vodik, metan in ogljikov dioksid, kar povzroča napihnjen trebuh in vetrove," pojasnjujejo strokovnjaki z Inštituta za nutricionistiko - Nutris.

Poleg tega pa stročnice vsebujejo tudi veliko topnih vlaknin, ki jih naše ne more prebaviti, presnavljajo pa jih črevesne bakterije, kar ravno tako povzroči nastajanje omenjenih plinov, še pojasnjujejo na inštitutu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.