Zakaj izbrati ekološko meso in mleko

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Strokovnjaki so odkrili dodaten razlog, zakaj kupovati raje ekološko hrano.
Oglej si celoten članek

Ekološko meso in mleko imata po ugotovitvah strokovnjakov višje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Raziskavo so opravili strokovnjaki z Univerze Newcastle, objavili pa so jo v British Journal of Nutrition. Strokovnjaki so analizirali 196 različnih raziskav o mleku in 67 raziskav o mesninah in ugotovili, da imajo ekološki proizvodi za 50 odstotkov več omega-3 maščobnih kislin. Imajo pa manj drugih škodljivih maščob. 

V ekološkem mleku so tudi višje koncentracije vitaminov, ki so topni v maščobah in več konjugirane linolne kisline, ki naj bi varovala pred nastankom rakavih obolenj, pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni in prispevala k uspešnejšemu hujšanju. 

Razlike zaradi krmljenja živali

“Če bomo namesto tradicionalnih jedi začeli z ekološko prehrano, bomo v svoje telo vnesli več omega-3 maščobnih kislin,” so zapisali avtorji raziskave. Če spijemo pol litra ekološkega mleka, bomo v telo vnesli okoli 16 odstotkov priporočljive dnevne količine omega-3 maščobnih kislin. Z navadnim mlekom pa 11 odstotkov.

Razlike v sestavi se dogajajo predvsem zaradi različnega krmljenja živali. Raziskava je pokazala tudi negativno plat uživanja ekološkega mleka, saj naj bi se za 74 odstotkov zmanjšal vnos joda. 

Foto: Shutterstock krava

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.