Zakaj je nebo modro

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ste se kdaj vprašali, zakaj je nebo tako lepe modre barve?
Oglej si celoten članek

Vsem zaigra srce ob pogledu na sinje modro nebo. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj je takšne barve? Modra barva neba je na molekulah v zraku razpršena sončna svetloba. Zapomnite si in to pojasnite svojim otrokom ali prijateljem.

Ob sončnem dnevu je nebo modro zaradi sončne svetlobe. Njeni fotoni ob prihodu v našo atmosfero trčijo v molekule plina, ki to svetlobo razpršijo. Ko je sonce visoko na nebu jo vidimo v modri barvi zaradi valovne dolžine te barve. Vsaka barva ima svojo valovno dolžino. Modra barva ima kratko valovno dolžino, zato se bolj razprši kot denimo rumena ali rdeča barva. Bela sončna svetloba se ob prihodu v atmosfero najbolje razprši v modrem območju spektra. Zato vidimo nebo modro. Gre za tako imenovano Rayleighevo sipanje, ki je sicer prožno sipanje svetlobe ali drugega elektromagnetnega valovanja, pri čemer se fotoni sevanja odbijajo od delcev, to je atomov in molekul. Z njimi trkajo brez izmenjave energije. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:15 11. April 2015.

    Sem prehitro stisnil send, spodaj popravljam.<br /><br />Enkrat sem bral, da je eden od najbolj priznanih strokovnjakov s področaja fizike, …

  • 19:13 11. April 2015.

    Enkrat sem bral da je eden od najbolj priznanih strokovnjakov s področaja fizike, glede modrega neba dejal tole:<br /><br />iznam, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.