Življenjska doba postelje je 7 let!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
So vsestransko uporabne, zračne in prilagodljive, nadgradnja dopušča največ možnosti pri izbiri materialov različnih cenovnih razredov. Velik napredek so proizvajalci naredili tudi pri samih vzmeteh.
Oglej si celoten članek

Ponudba ležišč in vzmetnic je v zadnjih tridesetih letih na trgu zelo pestra. "V tem obdobju so se na našem tržišču pojavile vzmetnice z žepastim jedrom, lateks in penasta ležišča, vodne in zračne postelje, pa še kaj bi se našlo," naštevajo v podjetju Slovenska postelja, kjer imajo na izbiro številna ležišča, da zadovoljijo najrazličnješim potrebam.

Ponujajo več različic žepastih vzmeti, lateks in penastih ležišč, krogljična ležišča, posteljne sisteme Krka, bonell vzmeti, šlarafijske vzmeti ter futone, z različnimi materiali in kombinacijami. Ugotavljajo pa, da so trenutno med strankami najbolj zaželjene žepaste vzmetnice, saj v vseh cenovnih razredih dobimo največ za vloženi denar.

Točkovno prilagodljive

Žepaste vzmetnice so vsestransko uporabne in zračne. Zaradi različnih trdot so prilagodljive po dolžini, lahko izbiramo tudi trdoto glede na telesno težo ter površino telesa. Nadgradnja na žepastih vzmetnicah dopušča tudi največ možnosti pri izbiri materialov različnih cenovnih razredov, ki nudijo dodatno udobje. Velik napredek je narejen tudi pri samih vzmeteh, glede njihove dolžine, števila navojev, oblike in vpetosti v različne tipe okvirjev. Zato se za vsakega najde primerna možnost.

Poleg tega so točkovno prilagodljive uporabniku. To pomeni, da se vsaka vzmet ločeno po potrebi podaja glede na silo pritiska na posamezen tekstilni žepek, v katerega je vzmet všita.

Čeprav v podjetju Slovenska postelja ponujajo tudi penasta in lateks ležišča, razumejo, zakaj si stranke bolj želijo žepastih vzmetnic: "Penasta in lateks  ležišča prav tako ločimo po cenovnih razredih in tu se delajo običajno največje napake. Nekateri prodajalci namreč reklamirajo samo določene tipe ležišč, ki imajo veliko dodano vrednost in so cenovno prilagojena glede na povprečno kupno moč prebivalstva."

Pojasnjujejo, da plošča pohištvene pene ali lateksa in klasična prožna letvena podlaga ne nudi ortopedske lege, če uporabnik ni športnik z močno mišično maso, ki drži hrbtenico v pravem položaju.

Za dobro spanje na takih ležiščih potrebujemo kvalitetno prožno letveno podlogo, ki nadomešča vzmeti. Zgornja plast pene ali lateksa pa služi kot nadgradnja v obliki nadvložka za udobje. Opozarjajo, da cene takih podlag dosegajo ali celo presežejo vrednost žepaste vzmetnice.

Za učinek ortopedske lege na taki letveni podlagi potrebujemo zelo prožno elastično peno ali lateks, ki sta običajno še nekoliko strukturirana, da na ležišču ni pretoplo med spanjem. "Omenjeno udobje pri žepastih vzmetnicah dosežemo veliko lažje, bolje in za manj vloženega denarja," pojasnjujejo v podjetju Slovenska postelja.

Oddajati mora odvečno vlago

Za žepaste vzmetnice se ljudje tako pogosto odločajo tudi zato, ker so zračne. V postelji preživimo približno tretjino dneva in zato mora dobro ležišče sprejemati in oddajati odvečno vlago in toploto. To je še bolj potrebno pri uporabnikih srednje generacije, v primerih povečane teže ali oseb, ki se nekoliko več potijo.

Klasična penasta in lateks ležišča so občutljiva na vlago v prostoru, zato niso primerna za  prostore, ki se v zimskem času ne ali manj ogrevajo in še to na klasičen način ogrevanja. Še bolj so taka ležišča občutljiva v takih prostorih pri osebah s povečano telesno težo ali potenjem, ter podaljšanim ležanjem v postelji. Na spodnji strani ležišča se zato lahko kljub uporabi letvene podloge pojavi plesen.

Kakšna je življenjska doba

Življenjska doba žepastih vzmetnic se razlikuje glede na pravilno izbiro trdote glede na višino in težo uporabnika. Prav tako se razlikuje glede na izbrani tip žepastih vzmeti. Žepaste vzmetnice, ki nimajo dvojnega jeklenega okvirja, ki ne dopušča raztezanja žepkov, imajo dvakrat ali trikrat daljšo življenjsko dobo kot taka, ki so obdana s penastim okvirjem.

Pri penastih in lateks ležiščih je veliko odvisno od letvene podloge in kvalitete pene. Vendar praviloma življenjska doba ne presega osem do deset let.

Izberite snemljivo prevleko

Žepaste vzmetnice so izdelane brez trših materjalov kot so kokos ali reciklirani prešani tekstil ali filc, ki se s staranjem drobijo in spreminjajo v prah. Ob nakupu je potrebno nekaj pozornosti pri izbiri prevleke, ki mora biti obvezno snemljiva in pralna v vodi ali je dovoljeno  kemično čiščenje. Tako ni nobene nevarnosti za razvoj večjega števila pršic.

Potrebno je le paziti na osebno higieno in nekajkrat letno vzmetnico posesati z globinskim ali klasičnim sesalcem. Prevleko pa operemo enkrat na leto ali dve leti. Zaradi velike zračnosti, kjer ni vlage, mikroskopsko majni organizmi težko preživijo, saj jim je onemogočeno razmnoževanje.  

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.