Zakaj nas boli trebuh

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trebuh nas lahko boli zaradi psihičnih pritiskov, napačnega hranjenja, lahko pa je znak nekaterih bolezni
Oglej si celoten članek

Trebuh nas lahko boli zaradi številnih razlogov. Ponavadi bolečine v trebuhu ne nakazujejo nič hujšega, včasih pa so lahko posledica nekaterih hujših zdravstvenih težav. 

Če čutimo le bolečine v trebuhu, nimamo pa drugih zdravstvenih težav, gre najverjetneje za nenevarno bolečino, ki je lahko tudi posledica raznih psihičnih pritiskov. Če je temu tako, poiščite vzrok in ga poskusite omiliti ali odpraviti. Morda je krivo tudi napačno prehranjevanje, nepravilen ritem hranjenja, izpuščanje obrokov, nezdrava hrana ali prenažiranje. V tem primeru si lahko pomagate sami, si uredite ritem prehranjevanja, jeste zdravo in uravnoteženo prehrano, iz jedilnika pa izločite tisto hrano in pijačo, ki vam povzročata težave. Poleg tega je zelo pomembno, da si vzamete čas in skrbite za redno odvajanje blata, za dovolj zaužite tekočine in za redno telesno aktivnost.

Kdaj pa k zdravniku

Če imate bolečine v trebuhu in sumite na tako imenovano trebušno gripo, obisk zdravnika najpogosteje ni potreben. Ker boste v tem primeru tudi bruhali in imeli drisko, je pomembno, da spijete dovolj tekočine, za lajšanje bolečin lahko vzamete analgetik. Če se stanje v nekaj dneh ne izboljša ali se stanje še slabša, pa pokličite zdravnika.

Bolečine v trebuhu lahko kažejo tudi na resnejše bolezni, pri katerih vam lahko pomaga zdravnik. Gre lahko za vnetje mehurja, kamen v sečilih, vnetje želodčne sluznice, kamen v žolčniku, vnetje v črevesju, vnetje slinavke, slepiča ali ledvičnih čašic. Lahko gre celo za predrtje stene želodca ali črevesja, za zasuk testisa pri moških ali zasuk ciste jajčnika pri ženskah, za vnetje testisov in tako dalje. Veliko ljudi pomisli tudi na raka, a ta v zgodnji fazi ponavadi ne boli. 

K zdravniku torej morate, če vas trebuh boli dlje časa, ob tem pa nimate teka, lahko celo hujšate ali se v blatu ali urinu pojavlja kri. Pomembno je, da ob bolečinah spremljate tudi blato. Nevarno je lahko, če imate težave z izločanjem blata, če je blato denimo penasto, ali je v njem neprebavljena hrana. K zdravniku morate, če se pojavi izpuščaj na trebuhu, če ženski ob bolečinah zamuja menstruacija, ali če moški zazna kakšne spremembe na spolovilu. K zdravniku morate tudi ob nenadni bolečini v trebuhu, če jo spremlja denimo vročina in splošno zelo salbo počutje. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.