Zakaj ne smete pretiravati

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ob pretiranem uživanju surovih jajc se lahko pojavi pomanjkanje pomembnega vitamina.
Oglej si celoten članek

Biotin oziroma vitamin H je za telo zelo pomemben, saj pri telesnih funkcijah sodeluje v mnogih presnovnih procesih. Na Inštitutu za nutricionistiko pojasnjujejo, da je Evropska agencija za varnost hrane, EFSA za biotin odobrila veliko zdravstvenih trditev, ki se lahko uporabljajo na označbah živil, ki so dober vir tega vitamin.

Te trditve so, da prispeva k sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, k presnovi makrohranil, normalnemu psihološkemu delovanju, ohranjanju zdravih las, zdravih sluznic in zdrave kože.

Pomanjkanje je redko 

“Pomanjkanje biotina je precej redko, predvsem iz razloga, da bakterije v našem črevesju po vsej verjetnosti proizvedejo zadostne količine biotina za pokrivanje dnevnih potreb,” opisujejo na Inštitutu. Opozarjajo pa, da do njega lahko pride, če dalj časa uživamo surova jajca, predvsem beljak, ki vsebuje encim avidin, ki veže biotin. Pri pečenih jajcih teh težav ni, ker toplota onesposobi delovanje tega encima.

“Pri ljudeh, ki imajo zaradi genskih nepravilnosti pomanjkanje encima biotinidaze, lahko pride do življenjsko nevarnega pomanjkanja biotina,” opozarjajo. Znaki pomanjkanja so po njihovih besedah motena toleranca glukoze, mentalne oziroma duševne motnje, preobčutljivost na dotik, mravljinčenje, kožne bolezni in poškodbe, anoreksija, slabost, občutek suhih oči, slab imunski odziv in prekomerno izpadanje las ter plešavost.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.