Zaradi te bolezni je Lady Gaga odpovedala evropsko turnejo

Foto: instagram
Foto: instagram
Največkrat se pojavi okoli 40. leta starosti in večinoma prizadene ženske.
Oglej si celoten članek

Svetovno znana pevka Lady Gaga je pred dnevi odpovedala prihajajočo evropsko turnejo, ki naj bi se začela naslednji teden. Novico je zvezdica objavila na Instagramu v ponedeljek in zapisala, da zaradi hudih fizičnih bolečin ne more nastopati. Sicer je objava prišla po odpovedanem koncertu v Braziliji oziroma po fotografiji iz bolnišnice. 

"(Lady Gaga) bo naslednjih sedem tednov preživela na zdravljenju zaradi bolezni in drugih težav iz preteklosti, ki še vedno vplivajo  na njeno vsakodnevno življenje in ji povzročajo hude fizične bolečine v telesu," je sporočil njen tiskovni predstavnik.

Kot navaja britanski The Guardian,  je pevka turnejo odpovedala pred premiero dokumentarniega filma "Gaga: Five Foot Two", ki so ga v teh dneh začeli predvajati na Netflixu. V filmu vsem zelo znana Lady Gaga svet ozavešča o dokaj neznani in skrivnostni  fibromialgiji, bolezni, s katero se spopada že leta. Upa, da bo z dokumentarcem pomagala ljudem, ki trpijo za sindromom, ki ga strokovnjaki pogosto ne jemljejo resno.

 To je fibromialgija

Čeprav se opisi fibromialgije pod različnimi imeni pojavljajo že vsaj 150 let in jo je Svetovna zdravstvena organizacija leta 1992 priznala za sindrom, tudi v našem Društvu za fibromialgijo ugotavljajo, da je slabo poznana celo med zdravstvenimi delavci: "Fibromialgija je opredeljena kot kronični mišično-skeletni sindrom, za katerega je značilna prisotnost nepojasnjene, široko razprostranjene bolečine ali zbadanja (ki se pogosto začne pojavljati najprej na vratu ali ramenih, kasneje pa postane bolj splošna), nenehna utrujenost, splošna jutranja otrdelost, spanec, ki ne odpočije, in številne boleče točke v mišicah. Bolniki navadno občutijo, da “jih vse boli” in težko omejijo boleče mesto," pojasnjujejo v društvu in dodajajo, da vsako leto za sindromom fibromialgije in sindromom kronične utrujenosti po svetu zboli vse več ljudi.

"S težavami se vsak posameznik spopada, kakor najbolje ve in zna, vendar je pot do diagnoze velikokrat dolgotrajna in trnova. Bolniki se pogosto srečujejo z nerazumevanjem okolice in zdravstvenih delavcev," dodajajo.

Fibromialgija se največkrat pojavi okoli 40. leta starosti in večinoma prizadene ženske. Vzroki za njen nastanek še vedno niso povsem pojasnjeni, v večini primerov pa se prepletajo nevrološki, hormonski, genetski in duševni dejavniki.

Zdravljenje

Sindrom fibromialgije se pogosto prekriva z enim ali več bolezenskimi stanji, na primer motnjami v menstrualnem ciklusu ali sindromom preobčutljivosti za kemična sredstva. Pojavlja se kot samostojno ali kateri drugi bolezni pridruženo obolenje. Bolnik je lahko videti zdrav, čeprav ga nenehno pestijo bolečine in druge težave. Zdravljenje (splošni zdravnik, nevrolog, revmatolog, ortoped, fiziater, po potrebi psihiater in drugi, lahko tudi alternativno zdravljenje) redko pripelje do popolne ozdravitve. V ZDA in ponekod v Evropi jo zdravijo v centrih za fibromialgijo. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.