Zaradi te novosti ponekod prihaja do težav

Foto: Profimedia
Do novosti so zadržani v zdravniških vrstah, saj ocenjujejo, da prinaša dodatne administrativne obremenitve za zdravnike.
Oglej si celoten članek

Elektronski bolniški list po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izdaja okoli 90 odstotkov izvajalcev zdravstvenih storitev. Večinoma v rešitve niso vključeni le še posamični izvajalci s koncesijo in eno ambulanto, zato bodo do njih pristopile območne enote ZZZS in jim pomagale pri uvedbi, so za STA pojasnili na ZZZS.

Z novim letom so družinski zdravniki in pediatri namreč začeli izdajati elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti z dela, ki bo nadomestilo papirnati zeleni bolniški list. Tega bodo sicer izdajali še v prehodnem obdobju do februarja in v posebnih primerih.

Na ZZZS so prepričani, da bo uvedba elektronskega bolniškega lista pomembno razbremenila družinske zdravnike. Pričakujejo, da se bo s časom zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah, saj jim zgolj zaradi pridobitve bolniškega lista ne bo treba obiskati zdravnika, če bo ta ocenil, da pregled ob zaključku bolniškega staleža ni potreben.

Prihajalo do težav

Do novosti so zadržani v zdravniških vrstah, saj ocenjujejo, da prinaša dodatne administrativne obremenitve za zdravnike. Po poročanju Televizije Slovenija pa je v mariborskem zdravstvenem domu ob začetku uvedbe v minulem tednu pri izdajanju elektronskih bolniških listov prihajalo do težav.

Začetek Zaposleni se bodo končno rešili tega obrazca

Rešitve pa so po oceni ZZZS izvedljive in omogočajo pomembne prednosti in pridobitve za vse deležnike v sistemu. "Uvedba je načeloma lažja pri izvajalcih, ki so se za to ustrezneje organizirali ter tehnično pripravili, pri čemer jim intenzivno pomagajo tako programske hiše kot tudi območne enote ZZZS z vsebinsko pomočjo," so zapisali za STA.

Izobraževanja za zdravstvene delavce izvajajo programske hiše, ki nadgrajujejo informacijske sisteme pri izvajalcih zdravstvenih storitev. Območne enote ZZZS pa izvajajo in koordinirajo uvedbo elektronskega bolniškega lista izvajalcem zdravstvenih storitev zagotavljajo vsebinsko pomoč in sproti odgovarjajo na vprašanja.

Ob tem še izpostavili, da je ZZZS na podlagi sodelovanja z družinskimi zdravniki in pediatri omogočil, da lahko določene naloge, povezane z izdajo elektronskega bolniškega lista, namesto zdravnika opravi tudi medicinska sestra.

Novost tudi za delodajalce

Elektronski bolniški list prinaša novosti tudi za delodajalce, ki bodo od februarja morali za zaposlene za začasne zadržanosti od dela obvezno prevzemati elektronski bolniški list prek spletnega sistema SPOT (prej eVEM). Dostop do vseh podatkov o bolniški odsotnosti pa bodo imeli tudi bolniki.

Uvedba elektronskega bolniškega lista bo za delodajalce prinesla tudi poenostavitev oddaje zahtevkov za povračilo nadomestila plače na ZZZS. Delodajalcu prav tako ne bo treba čakati, da mu bo delavec dostavil bolniški list, temveč ga bo lahko prevzel sam kadarkoli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.