Zaradi tega umre 6,5 milijona ljudi letno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Situacija ni problematična le v državah v razvoju, kot so Indija, Indonezija, Brazilija ali Mehika, ampak tudi razvitih delov sveta.
Oglej si celoten članek

Vsako leto po svetu zaradi onesnaženega zraka prezgodaj umre 6,5 milijonov ljudi, je sporočila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Azija in Afrika sta dela sveta z najvišjo stopnjo umrljivosti zaradi kontaminiranosti ozračja. Za krvnim pritiskom, slabe prehrane in kajenjem je onesnaženost četrti najpogostejši dejavnik ogrožanja zdravja, so izpostavili v poročilu, ki so ga predstavili v Londonu.

Izmed skupne ocene prezgodnjih smrti, naj bi jih bilo tri milijone povezanih z vdihavanjem onesnaženega zraka, predvsem v velikih mestih, preostanek pa z uporabo biomase za kuho in kerozina za energijo v revnih soseskah.

Brez hitrega ukrepanja samo še huje

Če ne bo prišlo do hitrega ukrepanja, se bo število prezgodnjih smrti kot posledica neposrednega vdihavanja onesnaženega zraka do leta 2040 povečalo še za pol drugi milijon - v največji meri prav v azijskih državah v razvoju.

Foto: PIC Zastoj avtocesta Raziskava je pokazala, da je je kontaminacija zraka predvsem posledica energetskega sektorja; uporabe goriv v tovarnah, prometa, elektrarn in zasebnih kuhinj.

"Podatki so alarmantni in razkrivajo velik globalni problem," je dejal direktor IEA Faith Birol. Ob tem je izpostavil, da situacija ni problematična le v državah v razvoju, kot so Indija, Indonezija, Brazilija ali Mehika, ampak tudi razvitih delov sveta, čeprav so ZDA, EU in Japonska z regulacijami uspele zmanjšati škodljive emisije.

Visoka stopnja onesnaženosti na Kitajskem ogroža javno zdravje in zmanjšuje življenjsko dobo za več kot dve leti, še opozarja IEA v poročilu. Poleg Kitajske naj bi bilo stanje še posebej zaskrbljujoče v Indiji, ker se nahaja 12 izmed 20 najbolj onesnaženih mest na svetu. Indijski scenarij pa se seli tudi v Afriko - predvsem v nigerijski Lagos in Kairo v Egiptu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.