Zato je pomembno, da si roke vedno posušimo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mokre roke zlahka prenesejo ali celo poberejo bakterije.
Oglej si celoten članek

Nemški mislec in terapevt Sebastian Kneipp je nekoč dejal, da kdor vsak dan ne posveti nekaj časa svojemu zdravju, mora vsak dan žrtvovati veliko časa za bolezen. Skrb za naše zdravje je del nas. To smo dobro izkusili v preteklih dveh letih, pa vendar se tu in tam še vedno najde korenjak, ki ni vešč v osnovem higienskem ukrepu – umivanju rok.

Umivanje rok velja za postopek, pri katerem iz svojega telesa odstranimo nečistoče in škodljive mikroorganizme. Pomena temeljitega umivanja smo se še posebej zavedali v času pandemije koronavirusne bolezni, danes pa je prav, da zopet ponovimo nekatera osnovna pravila. Zdi se, da smo med epidemijo vedno znova poslušali, kako si pravilno umiti roke, pa vendar nas nihče ni opozoril na to, da jih moramo ob koncu tudi temeljito posušiti.

Mokre roke zlahka prenesejo ali celo poberejo bakterije. Le-te se namreč pogosteje prenašajo z mokre kot pa s suhe kože. 

Glavni cilj sušenja rok je zagotoviti, da ne pridemo v stik z morebitnimi bakterijami. Roke si po vsakem pranju temeljito posušimo bodisi s papirnatimi brisačami ali sušilcem za roke. Nikar pa ne smemo dopustiti, da se roke same sušijo na zraku. Prav tako se velja izogibati sušenju rok na oblačilih. Obleke, ki jih nosimo, se čez dan umažejo in se po vsej verjetnosti tudi navzamejo nekaterih škodljivih bakterij, kar pomeni, da sušenje rok na oblačilih povsem izniči proces umivanja rok.

Foto: Profimedia šola koronavirus učenci umivanje rok

Kdaj si je potrebno umiti roke?

Ameriški vir Mayo Clinic razpravlja, ob katerih priložnostih si je pametno umiti roke. Ko se čez dan dotikamo ljudi, površin in predmetov, se na rokah začnejo kopičiti mikrobi. Z zgolj dotikom oči, nosu ali ust se lahko kaj hitro okužimo in obležimo ali virus celo prenesemo na druge. Čeprav je roke nemogoče obvarovati pred mikrobi, lahko pogosto umivanje z milom in vodo pomaga omejiti prenos bakterij, virusov in drugih mikrobov. Roke si je priporočljivo umivati pred in po:

  •        pripravi in uživanju hrane,
  •        zdravljenju ran ali nege bolne osebe
  •       dotikanju predmeta ali površine, katere se pogosto dotikajo tudi drugi (npr. kljuke na vratih, nakupovalni vozički, gumbi v dvigalu)
  •        vstopu in izstopu iz javnega mesta,
  •        vstavljanju in odstranjevanju kontaktnih leč.

Foto: Shutterstock zivljenje 17.10.13. umivanje rok, foto: shutterstock

Pomembno je tudi, da si roke vedno umijemo po:

  •        uporabi stranišča ali menjavi plenice,
  •        dotikanju živali, živalske krme ali živalskih odpadkov,
  •        kašljanju, kihanju in izpihovanju nosu,
  •        kontaktu s smetmi, 
  •        kontaktu s hrano in priboljši za hišne ljubljenčke.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:53 6. November 2022.

    Preveč čistoče ni dobro,potem te pa vsaka bo malenkost napade,nobene odpornosti ni več,lot otrok moraš biti umazan ,tako se utrjuješ,če …

  • 07:39 6. November 2022.

    Spet učite krivo vero.. Sušilci za roke v javnih straniščih so pravi puhalci bakterij !! Papirnata brisača je edini način, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.