Zato je spanje pred ventilatorjem zelo slaba ideja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po mnenju britanskega strokovnjaka spanje pred ventilatorjem prinaša več slabosti kot prednosti.
Oglej si celoten članek

V tem tednu se v Sloveniji znova soočamo z vročinskim valom in temperaturami tudi tja do 35 stopinj Celzija. Vročina nas ovira pri delu in otežuje spanje, zato imajo prenekateri kar nekaj težav. 

Ker je nasploh težko zaspati, mnogi zaženejo ventilator, ki v teh soparnih poletnih dneh vsaj malo premeša zrak.  

Po mnenju britanskega strokovnjaka za spanje Marka Reddicka počitek pred vključenim ventilatorjem ni najbolj pametna rešitev za zdravje in po njegovem prinaša več slabosti kot prednosti. 

 

Več slabosti kot prednosti

Ventilatorji ustvarjajo suhi zrak, kar pomeni izsušitev kože in žrela ter povzroči draženje oči, še posebej, če nosite kontaktne leče.

Suh zrak spodbudi nastanek dermatoloških težav, suši sluznico, vpliva na imunski sistem in tak predstavlja tudi večje tveganje za okužbe dihal. Pogosti simptomi so suha koža na dlaneh, utrujene in pekoče oči, poslabšanje dihalnih obolenj. Tak zrak vpliva tudi na nosne poti, kar lahko povzroči sluz in glavobole.

Vzrok za slabo počutje po takšni noči je lahko tudi v bakterijah in prahu. Ko ste vključili ventilator, se prah in bakterije, ki so ležale na tleh, razpršijo po prostoru. Delci pridejo do nosnic in poslabšajo alergije, kot so seneni nahod ali astma. 

Nasveti za spanje

Po mnenju strokovnjaka obstajajo boljši načini, da ohranite spalnico znosno za spanje tudi brez ventilatorja. Poleg tega, da zagrnete zavese in če dan zaprete okna, je treba v teh dnevih popiti veliko vode in se izogibati kofeinu in cigaretam. Posteljnina naj bo iz bombaža, nasploh se oblecite v ohlapna in tanka oblačila.

Če imate možnost, se poleti iz spalnice v nadstropju preselite v nižje prostore. Vsekakor poleti ni priporočljivo spanje na zgornjem ležišču pograda, zato naj tudi otroci spijo na nizki postelji. In če ne gre drugače, si položite ležišče na tla.

Tako kot pri povišani telesni temperaturi zaradi bolezni tudi pri hlajenju v poletni vročini pomagajo hladni obkladki. Položite si hladno vlažno krpo na čelo, gležnje in zapestja ali pa se sprehodite do kopalnice in si jih ohladite s hladno vodo.

Če vendarle ne gre brez ventilatorja, strokovnjak svetuje, da pred napravo postavite plastenke,  v kateriih ste prej zamrznili led – tako bo zrak bolj hladen. Ventilator naj ne piha direktno v vas, da se ne boste preveč ohladili.

Še ta nasvet: Preden zažene ventilator, z rež očistite prah, ki se je nabral preko dneva. 

Sicer ventilator naj ne piha v vaš vrat, hladen zrak povzroča pokrčenost in zjutraj se boste zbudili trdi in zelo slabe volje.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:36 3. Julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.