Nov, že deveti primer ošpic pri nas

Foto: Profimedia
Danes potrdili že deveti primer ošpic v državi, ki prihaja z Obale. Včeraj NIJZ potrdil, da je za to nalezljivo boleznijo zbolel tudi zaposleni na RTV.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji imamo dva nova potrjena primera ošpic, kar pomeni skupno devet v tem letu Če smo pred dobro uro poročali o primeru obolelelega zaposlenega na Radioteleviziji Slovenija, nov, danes potrjeni primer prihaja še z Obale, poroča Radio Slovenija.

Oseba se je po informacijah NIJZ okužila v tujini, skoraj zagotovo v Bosni in Hercegovini. Podatke o vseh osebah, ki so bile z njo v stiku, še zbirajo.

Foto: Anže Petkovšek RTV Delavec RTV pa se je po vsej verjetnosti okužil v zdravstvenem domu pred 12 dnevi. Predstavnica NIJZ Ondina Jordan Markočič je pojasnila, da so z moškim, ki je dobil ošpice v Sloveniji, pred tem imeli kontakt, ga obravnavali, vendar ga niso cepili, saj je v njegovi zdravstveni kartoteki pisalo, da je ošpice prebolel.

Izpuščaj je dobil v soboto - kar po pojasnilih Jordan Markočičeve pomeni, da ni bil cepljen in da ošpic v otroštvu verjetno ni prebolel. Kako je prišlo do take zabeležke v kartoteki, ni znano. "Če je v uradni dokumentaciji podatek, se mi ravnamo po teh podatkih. Nam je najbolj pomembno, da najdemo dva datuma cepljenja ali tudi informacijo o tem, ali je bila bolezen prebolena. V takem primeru ima človek zaščito," je pojasnila.

V času kužnosti, ki traja pet dni od pojava izpuščaja, je bil bolnik še v službi. Na srečo bolezen poteka v lažji obliki, kar pomeni, da okreva doma. Sicer so poiskali vse stike tako z zaposlenimi kot domačimi, skupaj jih je 60.

Zaposleni prejeli ustrezna navodila

Vodstvo RTV je med tem sporočilo, da so takoj, ko so dobili to informacijo, o tem obvestili Epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zaposleni, ki so bili v stiku z okuženim pa so dobili ustrezna navodila.

Hkrati so vse zaposlene obvestili o primeru bolezni in jih pozvali, naj preverijo svoj cepilni status. Zaščiteni so vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva oziroma so ošpice preboleli (zapis v zdravstveni kartoteki) in vsi, ki so rojeni leta 1960 in starejši.

Ošpice se prenašajo na posreden in neposreden način s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, ki kiha in kašlja. Bolnik je kužen štiri dni pred in štiri dni po izbruhu izpuščaja. Od okužbe do prvih znakov bolezni traja okoli deset dni, lahko tudi med 7 in 18 dni.

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:15 14. Maj 2019.

    ja in kaj zdaj? Pa bo bil 2 tedna doma. Bi lahko dobil njegov naslov, da bi se moje otroke …

  • 14:59 14. Maj 2019.

    na rtv-ju so vsi bolani pa nimajo ošpic

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.