Zdrava alternativa sladkarijam

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na Inštitutu za nutricionistiko spodbujajo k uživanju vsestransko zdravih kakijev.
Oglej si celoten članek

Namesto sladkarij posezite raje po kakiju, svetujejo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu. "Kaki ima visok delež sladkorja, več kot ga je v drugih sadežih – jabolkih, breskvah, hruškah in pomarančah," pojasnjujejo. Ima pa številne koristne sestavine: "Je vir kalcija in kalija, vsebuje tudi magnezij in fosfor ter cink, železo, mangan. Bogat je z vitaminom A, vsebuje pa tudi vitamin C." V njem se nahajajo tudi prehranske vlaknine ter veliko antioksidantov, kot so askorbinska kislina, karotenoidi, polifenoli in tanini.

"Fenolne spojine z antioksidativnim delovanjem lahko zmanjšajo tveganje kroničnih bolezni z zaščito tkiv pred poškodbami zaradi radikalov," pojasnjujejo in dodajajo, da naj bi tanini imeli anti-mutagensko, anti-karcinogensko in antioksidativno aktivnost. Na Kitajskem so sadeže in liste uporabljali celo ob kašlju, hipertenziji, paralizi, ozeblinah, opeklinah in krvavitvah. Sto gramov sadeža ima sicer 70 kalorij.

Pazite, da ni poškodovan

Sadež je lahko rumene, oranžne ali rdeče barve, ponavadi se ga obere med poznim septembrom in zgodnjim decembrom. Kaki je sladek, vendar ima večina sort trpek okus preden sadeži popolnoma dozorijo. Obstajajo pa tudi sorte, ki so že ob obiranju sladke in dobre. To velja za nekatere sorte, kjer se kakiji jedo kot jabolka, trdi. "Ob nakupu pazimo, da ni poškodovan," opozarjajo in dodajajo, da lahko dozori pri sobni temperaturi, še hitreje pa, če ga postavimo v bližino jabolk. Zrele sadeže lahko shranjujemo za krajši čas v hladilniku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.