Zdravniška stavka: Pričakovati je naval na urgenco

Foto: Fides
Foto: Fides
Fides dobil podporo za zaostritev stavke. Ptujski zdravniki omilili stavko, saj jih je premalo.
Oglej si celoten članek

Vodstvo ptujske bolnišnice se je s sindikatom Fides in predstojniki oddelkov dogovorilo o delni omilitvi stavke, da zaradi pomanjkanja kadrov ne bi prišlo do popolnega kolapsa.

Foto: Bolnišnica Ptuj Bolnišnica Ptuj Če bi namreč zdravniki vztrajali pri 40-urnem delavniku, bi morali začenjati zapirati oddelke, v nekaj tednih pa celo bolnišnico, je povedal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin po današnjem obisku na Ptuju:"Če bi naša vlada normalno funkcionirala, bi bila na Ptuju ministrica pred nami, saj bi morale kritične razmere v državi glede zdravstva bolj skrbeti njo kot sindikat," je dejal. 

Ptujski zdravniki bodo torej delali več od ostalih stavkajočih. Kot so sporočili, do osem ur, saj je delo na nekaterih oddelkih sloni le na treh ljudeh.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zaradi zdravniške stavke operacijska dejavnost zmanjšana za 30 odstotkov. V naslednjem tednu pa predvidevajo, da bo odpadlo kar polovico operacij, so sporočili iz UKC Ljubljana: "Anesteziologi so zaradi kadrovskega deficita do stavke redno opravljali povprečno 60 ur tedensko v UKCL. V času stavke delajo zdravniki 40 ur tedensko, torej jih je vsakodnevno na razpolago tretjino manj, kot pred stavko," so zapisali iz UKC in dodali, da so  da so ta teden anesteziologi delali tudi preko 40-urne tedenske omejitve, da so lahko varno oskrbeli vsa nujna stanja. Če bodo v naslednjem tednu upoštevali tedensko omejitev ur, pa tega ne bodo mogli več zagotoviti. 

Zaradi zaprtja desetih operacijskih dvoran so v povprečju na 70 odstotkih rednega obratovanja operacijskih dvoran: na ortopedski kliniki jih opravijo 75 odstotkov, na očesni kliniki in ORL po 67 odstotkov, na ginekološki kliniki pa 60 odstotkov.

Že jutri za polovico manj operacij

Pri tem posebej izpostavljajo kirurško kliniko, kjer z 80 odstotki operacij še komaj zagotavljajo operativno obravnavo zakonsko predpisanih obveznih zdravstvenih obravnav:

"Analiza strukture operiranih bolnikov na Kirurški kliniki v prvih 6 mesecih letos kaže, da spada kar 81 % bolnikov v kategorije, ki jih zakon o stavki navaja kot tiste, ki jih je kljub stavki nujno obravnavati. Ker je naša operacijska dejavnost jutri zmanjšana za 50 % in se bo verjetno v naslednjem tednu še zmanjšala, je popolnoma jasno, da vseh pacientov iz teh kategorij ne bomo mogli obravnavati, torej se ne bomo mogli držati predpisov," so še dodali.

Fides pogajanja s predstavniki vlade nadaljuje ob 17.uri, jutri pa bo glavni odbor Fidesa odločal  o morebitni zaostritve stavke.

Zdravniki za zaostritev stavke

Foto: Fides Zdravniška stavka: Zbor na UKCL Zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) na zboru, ki so ga zaprli za medije, dali vso podporo sindikatu in se strinjajo z omenjeno zaostritvijo stavke."Pobude za zaostritev prihajajo skoraj od povsod, čeprav smo mislili, da bomo z mehko obliko stavke lahko vztrajali vsaj še dva tedna", je po zboru zdravnikov največje slovenske zdravstvene institucije dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in dodal, da ima občutek, da bo glavni stavkovni odbor odločitev za zaostritev stavke sprejel brez težav.

Nenujnih posegov in pregledov ne bo

V primeru zaostritve stavke bodo s prihodnjim tednom v zdravstvenih ustanovah opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom.

To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Milenko Stankovič z UKC Ljubljana je dejal, da nekaterih oddelkih že sedaj težko organizirajo delo, čeprav stavkajoči zdravniki delajo po 40-urnem delovnem času.

Naježje  je na oddelkih, kjer nasploh primanjkuje zdravnikov. Zakonodaja namreč ni dovoljevala zaposlovanja, čeprav so ljudje odhajali, bodisi zaradi upokojitev ali bo so mladi enostavno odšli v tujino. 

Pričakovati je naval na urgenco

Foto: Saša Despot urgenca Na UKC Ljubljana zaradi zdravniške stavke odpadajo nenujni operacijski posegi, to je dnevno med 40 do 50 operacij, in nenujni ambulantni pregledi. Glede na pretekle izkušnje je po Stankovičevih besedah pričakovati tudi naval na urgenco, vendar tega zaenkrat še ni, večje težave pa pričakujejo ob koncu tedna. Ljubljanska urgenca je po Stankovičevih besedah že tako najbolj obremenjena v državi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:19 10. November 2016.

    In odziv ministrice Kolarjeve ? Ob skrbi za kadilce izbiri nalepk za škatlice cigaret se je odločila za solidarnost z …

  • 16:25 10. November 2016.

    ma tehle doktorjev mi je počas dovolj. naj raje pometejo malce pred svojim pragom. najbolje plačanih 5 v sloveniji je …

  • dd
    14:58 10. November 2016.

    Za ta mesec, pacienti ne bomo plačali zdravstvenega zavarovanja, saj ga nikakor ne bomo deležni!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.