Zmanjša tveganje za kožnega raka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova raziskava dokazuje, da je pitje večjih količin kave v nekaterih primerih tudi pozitivno.
Oglej si celoten članek

Pitje štirih ali več skodelic kave na dan zmanjša tveganje za kožni maligni melanom. Tako je pokazala nova študija v ZDA, ki jo je vodila Erikka Loftfield z Nacionalnega inštituta za rakava obolenja.

Dejavniki tveganja za to vrsto raka so sicer razen izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom še vedno neznanka. V ZDA je to peti najpogostejši rak, kjer je samo v letu 2013 zaradi njega umrlo 9.500 ljudi. V raziskavi so analizirali kar 447.357 belopoltih ljudi, podatke o njihovemu pitju kave so pridobili že leta v letih 1995 in 1996. V tem času jih je 2.904 zbolelo za kožnim malignim melanomom.

Imajo pa druge težave

Raziskovalci so v raziskavi ugotovili, da imajo ljudje, ki spijejo štiri ali več skodelic kave na dan, pogosteje težave z nespečnostjo, težave s prebavili in z visokim krvnim tlakom. Se pa z zaužitjem večjih količin kave zmanjša tveganje za nastanek kožnega malignega melanoma za petino. Učinek velja le za kave s kofeinom.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.