Zmrznjena zelenjava bolj hranljiva od uvožene

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Koliko časa lahko uporabljamo zelenjevo, ki smo jo zmrznili doma? Kako je z njeno hranilno vrednostjo? Kako jo pravilno pripraviti? In kako zelenjavo pravilno zmrzniti?
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Mojca Cepuš Imate v zmrzovalniku zelenjavo, ki ste jo z vrta spravili jeseni pa vas zanima, koliko časa jo lahko še uporabljate? "Zelenjava se lahko hrani od osem mesecev do enega leta," odgovarja nutricionistka Mojca Cepuš.

Zmrznjena boljša od uvožene

Zelenjava je pomembna za zdravo in pestro prehrano, nekateri pa menijo, da je uporaba zamrznjene zelenjave v zimskem času slab nadomestek za svežo zelenjavo, kar pa ne drži."Zmrznjena zelenjava je dobra izbira, če nimamo na voljo lokalne in sezonske hrane. Zelo pogosto je zmrznjena zelenjava boljša od sveže, ki je pripotovala z drugega konca sveta. Razlog za to je, da je bila sveža zelenjava odtrgana še nezrela in od rastline ni dobila vseh potrebnih hranil," razlaga Cepuševa.

Z blanširanjem izgubila vitamine

"Zmrznjena zelenjava je največkrat blanširana, kar pomeni, da je med tem procesom najverjetneje izgubila nekaj vodotopnih vitaminov, kot sta vitamin C in vitamine skupine B. Groba ocena je, da je izgub deset do 30 odstotkov. Folna kislina spada med vitamine B, torej morajo biti nosečnice še posebej pozorne, da jedo raznoliko in sezonsko hrano in ne le zmrznjeno. Vseeno pa velja, da je zmrznjena zelenjava po vsebnosti vitaminov boljša kot sveža, ki je k nam prišla od zelo daleč," pravi nutricionistka.

Hitro industrijsko zmrzovanje

Kolikšne so izgube hranilnih vrednosti zelenjave med prevozom, ne moremo vedeti, saj so odvisne od tega, koliko časa traja prevoz in tudi od tega, kako je zelenjava hranjena med prevozom in v skladišču, od koder jo potem pripeljejo na police naših trgovin. "Industrijsko zmrzovanje je hiter postopel in se pri tem ohrani precej nutrientov. Prav tako se ohrani veliko antioksidantov, kot je npr. antocianin v borovnicah," dodaja Cepuševa.

Ne tajajte!

Največ vitaminov uničimo z napačno pripravo hrane. Pri zamrznjeni zelenjavi je zlato pravilo, da je pred pripravo nikoli ne tajamo, ampak jo položimo v čim manjšo količino vrele vode, v kateri jo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici dokuhamo. Še bolje je, če jo skuhamo v sopari ali jo podušimo na malo olja. Čas kuhanja ali dušenja naj bo kratek, oziroma po navodilih proizvajalca, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Pozor!

Ko kupujemo zmrznjeno zelenjavo, moramo biti pozorni na dve podrobnosti:

  • Na dodatke - na deklaraciji preverite, ali so med sestavinami tudi maščoba in ojačevalci okusa
  • Na to, da je zelenjava v vrečki sipka. Če se držo v kepi, pomeni, da se je med trsnsportom ali hranjenjem odtalkila in zamrznila nazaj
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.