Zanimivo
3643 ogledov

Novost v Sloveniji: dizel, ki iz vašega avta stisne dodatne zmogljivosti

Petrol
Slovenski vozniki lahko po zaslugi novega dizelskega goriva odslej iz svojega avtomobila potegnejo še več.

Q Max iQ Diesel je novo gorivo za dizelske motorje iz Petrolove družine goriv "Q Max", namenjeno najzahtevnejšim uporabnikom. Gre za novo generacijo dizelskega goriva z zelo visokim cetanskim številom. Zaradi tega se gorivo v valju hitreje vžge ("nitro učinek") in bolje izgoreva, to pa pomeni večjo moč in odzivnost ter manjšo porabo goriva, s tem pa tudi manjše emisije in vpliv na okolje. 

Kaj je sploh cetansko število?

Cetansko število nam pove, kako preprosto se dizelsko gorivo, razpršeno znotraj valja v motorju, samovžge. Višje, kot je cetansko gorivo, lažje se dogaja samovžig in s tem delovanje dizelskega motorja. Še posebej v zimskem času je višje cetansko število pri dizlu zelo pomembno, saj se ohlajeno gorivo težje vžge.

Cetansko število novega iQ Diesla je minimalno 58, kar pomeni, da v tem pogledu presega zahteve za 5. in najvišji kakovostni razred po WWFC (Fuel Charterju). Zahteva za cetansko število v 5.razredu po WWFC je namreč 55. 

Q Max iQ Diesel vsebuje tudi zelo učinkovit in še bogatejši paket večnamenskega aditiva, ki zagotavlja popolno čistost vseh površin motornih delov. To pa je pogoj, da bo motor tudi po daljši uporabi še vedno ohranjal maksimalno mogočo moč in zmogljivosti, ki jih omogoča njegova tehnološka zasnova.

Prednosti kakovostnejšega goriva je tudi visoka odpornost na nizke temperature. Običajna dizelska goriva imajo namreč zaradi svoje naravne strukture lahko omejeno nizkotemperaturno uporabnost. Medtem pa sestava goriva Q Max iQ Diesel zagotavlja brezhibno uporabnost v vseh zimskih razmerah, tudi pri ekstremno nizkih temperaturah pod -30 stopinj Celzija.

Gorivo Q Max iQ Diesel je sedaj na voljo na 13, kmalu pa bo na voljo na 16 bencinskih servisih po vsej Sloveniji. Na katerih servisih lahko natočite novo gorivo, lahko preverite tu