Avto > Kombinirana
10239 ogledov

Odslej konec izgovorov za tovornjakarje

Dars rampa za čiščenje snega in ledu
1/7
Saša Despot
Končno tudi pri nas posebna rampa, ki bo v zimskih razmerah omogočala čiščenje vozil.

V zimskih razmerah, ob sneženju in nizkih temperaturah, neočiščena vozila pomenijo veliko tveganje v prometu. Še posebno nevarna so tovorna vozila, saj z njih na cesto in tudi na druga vozila lahko priletijo večji kosi lesa, ki niso le posledica sneženja, temveč tudi nočnega zmrzovanja in temperatur, ki se čez dan dvignejo nad ledišče. Vsako zimo se zaradi tega zgodi tudi več nesreč, včasih ledeni kosi celo prebijejo vetrobransko steklo in poškodujejo potnike.

Zakon jasno določa, da smejo biti udeležena v prometu le očiščena vozila, a vozniki tovornjakov imajo pogosto izgovor, da je lezenje na tovornjak prenevarno početje. 

Dars je pred začetkom letošnje zimske sezone končno uvedel dolgo napovedano sredstvo, ki je na primer v Avstriji in drugih s snegom dokaj običajna. Na pomurskem kraku avtoceste na počivališču Murska Sobota - sever (iz smeri Madžarske proti Mariboru) so postavili podest, s katerega lahko vozniki enostavno očistijo zgornji del tovornih vozil. 

Dars rampa za čiščenje snega in ledu | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izbira lokacije ni naključna, saj gre za vstopno točko glavnega prometnega toka tovornega prometa skozi našo državo. Podest je trenutno še testni in bodo njegovo uporabo pri Darsu spremljali. "Na podlagi analize uporabe se bomo odločali za postavitev takšnih podestov še na nekaterih drugih lokacijah," napovedujejo pri upravitelju slovenskega avtocestnega omrežja.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • romzy 11:05 11.december 2019.

    Podoben,funkcionalni podest ima že skoraj vsaka večja prevozniška firma v Evropi,pri nas pa strokovnjaki na Darsu odkrivajo toplo vodo......

  • Franjo Erman 16:42 17.november 2018.

    to bi že zdavnaj moralo stati na vsakem počivališču

  • supreme 09:18 17.november 2018.

    Hahaha......v zacetku bojo podesti v testni fazi??? Kreteni....majo jih AVT,ITA,MAD....oni pa testirajo....cez deset let bojo tko imel ogrevane cerade ....predno se bojo na DARSu odlocli postavit te podeste, ki bojo natancno stestirani.......dejansko se pa isce nekoga, ki bo dal "najboljso" ponudbo.