Uporabno
2810 ogledov

Projektil izpod gume tovornjaka v hipu poškodoval vetrobransko steklo

Razbito vetrobransko steklo
Pozimi je zaradi posipanja cest in kamenja na cesti več menjav poškodovanih stekel. Ko steklo poči ali se poškoduje, je pomembna kakovostna zamenjava, ki mora biti porok za neizgubo tovarniške garancije. Za to je treba imeti izkušnje, znanje, prava orodja, poskrbeti je treba tudi za novo vinjeto.

"Pozimi popravljamo tudi stekla na tistih vozilih, na katerih lastniki poleti niso sanirali poškodb. Ko pritisne mraz, v poškodbo pride voda in zamrzne, steklo pa poči. Tudi zaradi tega je v hladnejših mesecih popravil in menjave stekel veliko,“ so nam pojasnili pri specialistu za popravilo in menjavo avtostekel Carglass, kjer imajo veliko dela tudi zaradi kamenja na cesti, ki nenadzorovano z veliko silo in hitrostjo naokoli in tudi v stekla vozil frči izpod koles vozil.

Tekmovanje za najboljšega Carglassovega serviserja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Poškodovana stekla pa popravljajo in menjujejo tudi na terenu, ne le v delavnici. In to že naslednji dan po poškodbi. Pri Carglassu namreč uporabljajo posebno orodje razvito v podjetju, ki jim omogoča, da vetrobransko steklo osebnega vozila zamenja en sam serviser in ne dva.

Tekmovanje za najboljšega Carglassovega serviserja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Pike na vetrobranskem steklu

Manjše poškodbe na vetrobranskem steklu (radi jim rečejo tudi pike) najpogosteje povzročijo majhni kamenčki izpod koles avtomobilov, zato možnosti za nastanek najučinkoviteje zmanjšate z upoštevanjem varnostne razdalje. Nekatere so tako majhne, da jih brez natančnejšega pregleda težko opazimo. Ob večjih hitrostih in višjih zunanjih temperaturah so nastale poškodbe praviloma večje.

Carglass | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Stekla vse večja in tanjša
Pri Carglassu se tudi sicer neprestano prilagajajo trendom v avtomobilski industriji. Tako so se vetrobranska stekla na račun večjega števila športnih terencev in večanjem zunanjih gabaritov avtomobilov v zadnjih 15 letih v povprečju povečala za 15 odstotkov. Zaradi tendence zmanjševanja mase vozil so postala tanjša, zato je popravil vse manj. Steklo pogosto poči ali pa je poškodovano do te mere, da se ne da več popraviti in ga je treba zamenjati. 

Če je nastala poškodba ali razpoka večja, moramo steklo nujno zamenjati. Ker vetrobransko steklo prispeva h karoserijski trdnosti vozila in tako poškodovano izgubi do 34 odstotkov svoje trdnosti, strokovnjaki svetujejo, da to storite takoj. Takšno vozilo tehnično ni brezhibno in ne opravi tehničnega pregleda, policisti pa vam zaradi tega lahko tudi v prometu izstavijo globo in vas izločijo iz prometa, kar se je na naših cestah pogosto že zgodilo.

ADAS Carglass | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kaj storiti, ko se pojavi pika?

Pri Carglass-u pravijo, da na mesto poškodbe takoj pritrdite obliž, s katerim boste poškodbo zaščitili pred vodo in umazanijo ter omogočili lepše izvedeno popravilo. Dobite jih v njihovih poslovalnicah. Nato čim prej na popravilo, medtem pa z upoštevanjem naslednjih navodil preprečite, da bi se razpoka razširila: 

pozimi podobno topel zrak aplicirajte postopoma;

izogibajte se vožnji po makadamu in slabših cestah;

ne loputajte z vrati (zaradi vibracij in potiska zraka).

Zakaj menjavo zaupati specialistu?
Pri specialistu so morali nova orodja prilagoditi tudi na račun modernih tehnologij v vozilih, kot so kamere na vetrobranskem steklu, grelne nitke v steklu oziroma projiciranju podatkov potovalnega računalnika vozila neposredno na steklo.

Vse našteto je vzrok, da danes avtomobilskega stekla ne bi smel zamenjevati vsak. Zato je pomembno, da servis zaupamo strokovnjaku, ki je usposobljen za to delo in ima tudi orodje za umerjanje. Le po natančnem umerjanju bodo napredni sistemi za varnost v vozilu še naprej zagotavljali 100-odstotno varno vožnjo.

Carglass | Avtor: Carglass Carglass

Vsak Carglassov serviser mora opraviti ekskluziven in obsežen trening v centru za usposabljanje s tehnično podporo oddelka Belron technical iz Belgije. Tam se pod strokovnim nadzorom nauči vseh potrebnih veščin, tudi s ciljem doseganja kar najnižje stopnje storjenih napak pri delu.

Brezplačna vinjeta
Pri specialistu za svoje strokovno in natančno delo jamčijo z z neomejeno garancijo na opravljeno popravilo na vetrobranskem steklu. Carglass vam daje tudi neomejeno garancijo, ki se nanaša na ustrezno vgradnjo stekla na način, ki se ga uporabljajo proizvajalci vozila pri prvi vgradnji.

Pri Carglassu ob poškodovanju vetrobranskega stekla zagotovijo vso potrebno dokumentacijo in zagotovijo brezplačno nadomestno vinjeto. S tem vam prihranijo čas in dodatno pot. Novo vinjeto brezplačno dobite takoj ob prevzemu vozila.