Magazin
186 ogledov

Na Dunaju nujno na tortico in kavo!

Saher torte in pomanjšane različice lahko uradni čokoladni pečat dobijo le, če s Žurnal24 main
Dunaj vsako leto decembra občuduje veliko Slovencev. In najboljša ideja po končanem ogledovanju in nakupovanju sta pozimi zagotovo kava in še topla tortica ali zavitek.

V Avstriji, domovini največje zagovornice kolačev Marie Antoinette, imajo kolači, torte, zavitki, piškoti, šarklji in druge sladice poseben položaj in dolgo tradicijo. Zato se brez slabe vesti pregrešite, ko se lačni in sitni s polnimi rokami nakupov znajdete pred eno od dunajskih kavarn (ali kavarn/slaščičarn). Vstopite v Kafeehaus!

Avstroogrske sicer že dolgo ni več, a v cesarski prestolnici Dunaj ena od njenih najljubših tradicij še kako živi. Vsi peki slaščic imajo svojo hišno specialiteto, poleg nje pa osupljivo ponudbo sanjskih sladic. Slovita "saherca", slivova pita in (še topel) jabolčni zavitek s stepeno smetano so pravzaprav med najbolj preprostimi, veliko bolj komplicirane in "baročne" pa so torta doboš, ki so jo Dunajčani kot še veliko drugih slaščic že davnaj "uvozili" iz Budimpešte, torta iz španskih vetrcev, kardinalske rezine, rezine z jagodičjem in beljakovo kapico ...

Naglejte se do sitega!
Preden naročite, si vzemite čas. Natakarica ali natakar vas bosta kmalu vprašala, ali potrebujete pomoč. In najbrž jo boste res potrebovali, saj boste hoteli pojesti vse. A na Dunaju vas ne bodo niti malo čudno pogledali, če boste odgovorili: "Samo gledam." Občudovanje veličastnih "izložb" s tako božanskimi sladicami je popolnoma razumljivo. Ko se končno odločite, naročite kot izkušeni strokovnjaki. Na Dunaju obstaja več "sistemov". Lahko še pol ure študirate meni – teh sicer nimajo povsod –, lahko pa natakarici opišete sladki predmet vašega poželenja. Ponekod pa boste morali naročiti kar pri vitrini s tortami, zavitki in drugimi pregrehami.

Dunaj in njegove kavarne so decembra oblegani še bolj kot druge mesece v letu. Največ ljudi se drenja pred katedralo svetega Štefana. © iStockphoto

 
Sledijo težave s kavo
Nenapisano dunajsko pravilo zahteva, da k sladkemu naročite tudi kavo. In najbrž boste nekaj grenkega po vsem tem sladkorju krepko potrebovali. Na Dunaju naročiti kavo je skoraj tako zapleteno kot naročiti sladico. Melange je kava s spenjenim mlekom, kleiner ali grosser Brauner sta mala ali velika kava z mlekom, Espresso je pač espresso, Einspänner je dvojni espresso s stepeno smetano, Fiaker je kava s konjakom ali vinjakom, postrežena v kozarcu, Pharisäer je kava z rumom in stepeno smetano, v Kaisermelange vmešajo rumenjak, med ter konjak ali vinjak, Marija Terezija je kava s pomarančnim likerjem ... in različic je še veliko.

Naj se vam ne mudi!
Dunajske kavarne se odlikujejo še po nečem, kar razveseljuje strastne kadilce – v njih se še vedno lahko kadi. In Dunajčani kajenje še vedno jemljejo precej resno, zato se ne čudite, če bodo nekatere kavarne bolj spominjale na kadilnice, v katerih posedajo študenti, poslovneži, upokojenci in elegantne gospe, ki več ur berejo časopise, srkajo kavo in prižigajo cigareto za cigareto. Če ne najdete proste mize, pogumno prisedite k nekomu. In vzemite si čas! Na Dunaju vas nikoli ne bodo metali iz kavarne (dokaz za to je tudi kozarec vode, ki vam ga vedno postrežejo h kavi), pa čeprav na mizo čaka množica lačnih in žejnih. Le na koncu ne pozabite na napitnino.

In naj vam ne bo žal tistih evrov za obisk morda najbolj znane dunajske slaščičarne/kavarne – sloviti Demel stoji na Kohlmarktu v najstrožjem središču Dunaja, kjer kavarnic in slaščičarn sicer res ne manjka. Dober tek!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.