Avto
271 ogledov

DAB radio v Sloveniji od septembra

Radio Andrej Leban
Po letih zamud z razpisom je bila RTV Slovenija končno podeljena licenca vzpostavitev omrežja prizemne digitalne radiodifuzije T-DAB+, kar je začetek novega obdobja spremljanja radia, predvsem v avtomobilih. Delovanje DAB sistema še letos.

Pisali smo že o zapletih z uvajanjem DAB+ tehnologije v Sloveniji, s katero so nekatere države medtem praktično že povsem nadomestile klasično oddajanje prek FM frekvenc. 

Julija lani so pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) z zamudo le objavili razpis za podelitev radijske frekvence za omrežje prizemne digitalne radiodifuzije T-DAB+. Postopek so nato ustavili, ker edina ponudba ni bila "vsebinsko pravilna", pred dnevi pa so le obvestili, da je bilo v nadaljevanju postopka naloga uvajanja DAB+ platforme (multipleks 1) v Sloveniji poverjena nacionalni radioteleviziji. 

PREBERITE ŠE:

Na RTV Slovenija so za Žurnal24 pojasnili, da mora v skladu z razpisom omrežje pričeti z rednim oddajanjem najkasneje do septembra letos. "Oddajniki bodo nameščeni na sedmih lokacijah: Pohorje, Plešivec, Trdinov vrh, Krvavec, Krim, Nanos in Tinjan." To pomeni, da bodo z novim signalom DAB+ pokrivali vsa najgosteje poseljena območja države. 

Bržkone bodo za začetek v shemo radijskih postaj, ki bodo oddajale v DAB načinu, najprej radijske postaje pod okriljem RTV (Val 202, Radio Prvi, Radio SI ...)

Kaj je DAB in zakaj bo dober za Slovence?

Nekatere države, predvsem v Z Evropi, imajo z DAB že dolga leta izkušenj, nekatere, denimo Norveška, napovedujejo tudi že ukinitev FM oddajnikov.

Prednosti je več. Prva so dodatne kapacitete za obstoječe in nove programe. Prostih frekvenc za FM radio pri nas praktično ni več, zato je širitev mogoča le na novi platformi. 

Digitalni signal je načeloma tudi bolj odporen na motnje, možne pa so tudi dodatne, multimedijske storitve, ki dopolnjujejo radijske programe. Pričakuje se tudi dodatna ponudba radijskih programov (tematski programi), ki bodo dosegljivi izključno prek digitalnega radia.

Od DAB radia bodo vsaj na začetku največ imeli tisti, ki so na poti, saj številni avtomobilski proizvajalci v svoje multimedijske naprave že vgrajujejo sprejemnike DAB signala. Vendar se morajo sedaj za novo tehnologijo opogumiti tudi radijske mreže, kar pa pomeni znatne finančne vložke za uvrstitev določene radijske postaje v nastajajoči multipleks.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:27 24.januar 2016.

    "nove" za Slovenijo, stare za svet :)

  • tomaz 10:36 24.januar 2016.

    Se strinjam s pripombo...prav tako ne drži trditev o tematskih programih...trenutno veljaven zakon o medijih tematskih programov ne pozna...Po moje bo multipleks ( tako, kot je to na TV področju) dostopen samo velikih radijskim hišam, ker razni lokalni in manjši ...prikaži več manjši radiji si tega stroška ne bodo mogli privoščiti.

  • Janez_53 09:52 24.januar 2016.

    Ne vem, zakaj si pisec članka postavi vprašanje: "Kaj je DAB?", nato pa, razen tega, da " je več prednosti-dodatne kapacitete in da je odporen na motnje" ne napiše popolnoma nič!!! Če že nekaj pišete, gospod Leban, si pridobite ustrezne ...prikaži več podatke, da bo članek imel nek smisel!