Magazin > Film & Glasba & TV
342 ogledov

"V zgodbi sem se popolnoma našel"

Divja - tiskovka
1/2
Laura Štraus
Svetovna uspešnica Divja sedaj tudi v slovenščini.

Mladinska Knjiga Založba je predstavila slovensko izdajo zgodbe, ki je navdušila svet. Divja je druga knjiga ameriške novinarke in pisateljice Scheryl Strayed, ki se je pri 26 letih odpravila na Pacifiško gorsko peš pot. Izjemno zgodbo o iskanju same sebe skozi 1.500 kilometrov puščave, gorovji in nedotaknjenih gozdov zahodnega roba ZDA je predstavila v mešanici potopisa in avtobiografije. Knjiga je prevedena v 31 jezikov, po njej pa nastaja tudi film z Reese Witherspoon v glavni vlogi.

Vsak najde nekaj zase

“Nemudoma me je nagovorila. Prebrala sem jo v eni noči in rekla: to mora še kdo prebrati. Predvsem zato, ker Slovenci res radi hodimo," je povedala urednica Sanda Šukarov. O podobni izkušnji je na predstavitvi spregovoril tudi Gregor Fodransperg, prvi Slovenec, ki je leta 2001 opravil 4220 kilometrov dolg pohod čez Pacifiški greben v ZDA. Ob knjigi je podoživel del poti, ki jo je prehodila avtorica. "V zgodbi sem se popolnoma našel. Vsi opisi so resnični in slikoviti," je komentiral Scherylno pisanje. Poistovetili pa sta se tudi 85-letna tekaška legenda Helena Žigon in plesna kritičarka Barbra Drnač, ki je preteklo poletje prehodila del Jakobove poti. Pogovor med gosti pa je vodila izkušena popotnica Vida Petrovčič.

"Nespametno pogumna“

Vsi udeleženci so ob prebiranju knjige našli skupno točko, avtorico pa opisali kot „nespametno pogumna“. Sheryl Strayed se na zahtevno etapo po divjini namreč poda sama in brez pohodniških izkušenj, a jo vztrajnost in pogum pripeljeta do željenga cilja. Pripoveduje osebno in brez olepšav, pohodniški potopis pa začini s feministično žensko perpspektivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.