Pod streho > Varčna hiša
37415 ogledov

Kurilno olje in zemeljski plin se poslavljata, prihajajo te naprave

Talno ogrevanje in radiator Dezzen
Lani so v državah Evropske unije prodali skoraj štiri milijone novih toplotnih črpalk. Trg je ponovno zabeležil rast, toplotne črpalke pa vse bolj izpodrivajo kotle na kurilno olje in celo kotle na zemeljski plin. Kakšno je stanje v Sloveniji?

Rast trga toplotnih črpalk je bila lani 12,6- odstotna, piše v zadnjem poročilu o trgu toplotnih črpalk EurObservER. Lani je bilo v državah EU (vključujoč Veliko Britanijo) prodanih približno 3,9 milijonov toplotnih črpalk. Vendar je pri tem treba povedati, da največji delež med njimi predstavljajo TČ zrak/zrak, ki jih v Franciji, Italiji, na Portugalskem in Španiji, uporabljajo predvsem za hlajenje. 

Za ogrevanje prevladujejo toplotne črpalke zrak/voda

Zato je bolj relevanten podatek, koliko je bilo prodanih toplotnih črpalk zrak/voda in geo/voda (zajem toplote iz zemlje in podtalne vode), ki so prvenstveno namenjene ogrevanju. Teh so lani prodali 560.000, od tega približno 486.000 v izvedbi zrak/voda, kar predstavlja več kot 80 odstotkov. 

geovrtina Novo ogrevanje Pod streho Primerjava toplotnih črpalk: od najcenejše do najdražje

Največjo rast prodaje TČ zrak/voda so zabeležili na Poljskem (90 %) in v Franciji (80 %), pri TČ geo/voda pa na Nizozemskem (82 %). Kljub temu, da ima ta država svoje zaloge zemeljskega plina, se ta umika kot energent za ogrevanje, nadomeščajo pa ga prav toplotne črpalke. 

Toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia
Kurilno olje in zemeljski plin se opuščata

Tudi sicer je vse več držav EU v svoje strategije, ki vodijo k dosegi podnebnih ciljev, vključila postopno opuščanje uporabe zemeljskega plina, predvsem pa kurilnega olja za ogrevanje stanovanjskih stavb. Kot eno izmed najboljših tehnologij, ki naj bi ta energenta nadomestila, pa spodbujajo vgradnjo toplotnih črpalk. 

Pionirka na tem področju je zagotovo Švedska, kjer so TČ zelo razširjene, na število prebivalcev jih imajo vgrajenih največ, elektriko za njihovo delovanje pa v večini proizvajajo iz mešanice obnovljivih virov energije in jedrske energije. Kurilno olje in zemeljski plin so praktično že umaknili iz stanovanjskih stavb. 

Toplotna črpalka Novo ogrevanje Pod streho Tri zmote o toplotnih črpalkah, ki jim ne smete nasedati

V Sloveniji smo lani vgradili vgradili 3200 toplotnih črpalk

Kje je na tem zemljevidu Slovenija? Glede na poročilo, tako kot v vseh državah, tudi pri nas prevladujejo TČ zrak/voda, lani smo jih vgradili 3200, tako imamo v državi približno 45.000 delujočih toplotnih črpalk, kar pomeni 2250 naprav na 100.000 prebivalcev. 

Absolutna številka je v primerjavi z večino držav majhna, smo namreč šele na 19 mestu, relativna pa precej velika. Bistveno manj TČ imajo glede na število prebivalcev vgrajenih na primer na Madžarskem, Poljskem, Luksemburgu. 

Kurilno olje Energija in okolje Pod streho Ambiciozni načrti, ki bodo odnesli kotle na kurilno olje

Visoka rast tudi v naslednjih 10 letih  

Rast trga toplotnih črpalk lahko pričakujemo tudi v prihodnje, saj praksa povsod po EU kaže, da gre za okolju prijazen, hkrati pa energijsko učinkovit in cenovno dostopen vir ogrevanja, piše v poročilu. 

Proizvajalci toplotnih črpalk si obetajo dobre rezultate tudi v naslednji dekadi. Po napovedih naj bi TČ že leta 2025 predstavljale 15,4 odstotka med vrstami ogrevanja, do leta 2030 pa naj bi se delež povečal na nekaj čez 20 odstotkov. Največjo rast naj bi beležile v novozgrajenih stavbah, v obstoječih pa bo ostalo še veliko potenciala. 

Toplotna črpalka Ogrevanje Pod streho Toplotna črpalka v starejši hiši. Da ali ne?

Zanimive so tudi v obnovljenih stavbah

Pričakovati je, da bo s pospešeno energijsko obnovo obstoječih stavb, ki jo državam članicam narekuje tudi evropska direktiva, toplotne črpalke postale zelo zanimive tudi za obnovljene objekte, saj bo potreba po energiji za ogrevanje v njih bistveno manjša, toplotne potrebe pa bodo lahko zadovoljile toplotne črpalke manjših moči, s čimer se bodo znižale tudi naložbe vanje. 

Poleg tega lahko v prihodnje pričakujemo še večjo učinkovitost toplotnih črpalk, tudi pri premagovanju večjih temperaturnih razlik, kar pomeni, da bodo učinkovitejše tudi pri bolj ekstremnih temperaturah zunanjega zraka. Zdaj jih večina v povprečju dosega sezonski količnik učinkovitosti okoli 4, v milejših podnebjih okoli 4,5, v hladnejših pa 3,5. Do leta 2030 naj bi se ta količnik v povprečju povzpel do na nivo od 4,5 do 5,5. 

geovrtina Iz prakse Pod streho Energetski svetovalec je v svoji hiši izbral geovrtino. Preverite, zakaj?

Več o gradnji, obnovi in ogrevanju najdete tukaj.

Komentarjev 14
  • lev0808 15:29 25.november 2020.

    Lahko povem iz lastnih izkušenj, da je TČ zakon. Leta 2012 smo zamenjali 35let star oljni ogrevalni sistem z novo TČ. Predračun za novo oljno peč je bil 6600eur za črpalko pa 11200eur. Vsako zimo smo porabili od 2000l do ...prikaži več 2400l olja. Sedaj porabimo 600eur elektrike za ogrevanje. Razliko v višji ceni smo dobili že povrnjeno, poleg tega pa smo izpraznili 5000l velik zalogovnik s cisternami za olje in je sedaj v kleti družabna soba. Ni vonja po olju in galame zaradi gorilnika po celi hiši.

  • jakob9 11:58 25.november 2020.

    MATJAŽ MRAZ če nisi poučen oz nimaš doma toplotne črpalke ne govori kakšna je poraba. Letna poraba elektrike nas pride pol manjša, kolikor smo porabili kurilnega olja, hiša je letnik 1968 in brez izolacije pod fasado 2 nadstropji in 180 m2.

  • vojnik 07:15 24.november 2020.

    predvsem bi bilo primerno, da se poslovijo TC, kogeneracija in podobna oslarija, saj brezbrizni bolniki s tem zgolj terorizirajo okolico in unicujejo zdravja. Preberite si tukaj kaj sploh promovirate: http://nf-hrup.si/index.php/knjiga-vpisov#gbentry_78