Pod streho > Varčna hiša
23468 ogledov

Pasivna hiša: Hišo in vodo grejejo za 10 evrov na mesec

Pasivna hiša
1/9
arhiv Lumar
Tokrat predstavljamo skoraj ničenergijsko individualno družinsko hišo, odmaknjeno od mestnega vrveža, ki je načrtovana, grajena in opremljena tako, da kar najmanj obremenjuje okolje, hkrati pa zagotavlja najvišje udobje bivanja za najnižje stroške.

Lastnika sta natančno vedela, kaj želita in kot pravijo v podjetju Lumar IG, so skupaj s hišnim arhitektom Mihom Završnikom, hitro našli skupni jezik in izpolnili vse želje in pričakovanja. 

Velika okna za veliko svetlobe in toploto

Hiša je zasnovana kot psivna oziroma zaradi izjemno nizke rabe energije za ogrevnaje, skoraj nič energijska. To so dosegli z ustrezno arhitekturo in njeno umestivijo v prostor,  izbiro stavbnega pohištva in sestavo zunanjih sten ter vgradnjo centralnega prezračevalnega sistema z vračanjem toplote odpadnega zraka.

Pasivna hiša | Avtor: arhiv Lumar arhiv Lumar
Zasnova hiše je kompaktna in z velikimi steklenimi površinami orientirana na jug. Stekla, ki v bivalnih prostorih segajo od stropa do tal, hišo odpirajo v naravo in zagotavljajo njeno svetlost v notranjosti, hkrati pa pozimi služijo kot pasivni sprejemniki toplote. To je eno od bistev načrtovanja pasivne hiše, ki zagotovi energijsko varčnost in udobje hkrati. 

Kar 42 centimetrov toplotne izolacije

Seveda pa je to premalo, zato je treba poskrbeti še za ustrezen toplotno dovolj izolativen zunanji ovoj. Lastnika sta izbrala certificiran konstrukcijski sistem Lumar Pasiv Eko, ki je sestavljen iz šestih plasti skupne debeline 455,5 milimetra, od tega pa toplotna izolacija predstavlja kar 42 centimetrov. Kot osnovo izolacije so izbrali naravne celulozne kosmiče, šest centimetrov pa predstavlja lesnovlaknena fasadna izolacija. Toplotna prehodnost tako sestavljene zunaje stene je minimalna. 

Pasivna hiša | Avtor: arhiv Lumar arhiv Lumar

Zgolj nekaj evrov za ogrevanje in toplo vodo

Zaradi sestave stene, prezračevačnega sistema, trislojnih pasivnih lesenih oken in balkonskih vrat, ter pasivnih sončnih dobitkov pozimi so toplotne potrebe v hiši minimalne. Nadomestita jih toplotna črpalka in sončni kolektor. Zadnji je namenjen predvsem ogrevanju sanitarne vode poleti, v prehodnih obdobjih, ko temperature še niso zimske, pa ogreva tudi hišo. Pozimi toplota za hišo in sanitarno vodo prihaja iz toplotne črpalke, ki za svoje delovanje porabi približno 750 kWh elektrike, pove lastnik in doda, da so stroški za njeno delovanje zgolj 9,5 evra na mesec in to z vsemi dajatvami in davkom vred.

Poleti se ne pregreva, zato klime ne potrebuje

Zasnova in oprema hiše tudi poleti zagotavljata ugodno bivalno klimo. Čez dan dosledno spuščajo zunanje žaluzije, ponoči pa hišo prezračijo. Tako ves čas ohranjajo ugodno temperaturo v prostorih, ne glede na to, kolikšnaj je zunanja. Hiša jih je prijetno hladna pričakala tudi, ko so se po 14 dneh vrnili z dopusta. V tem času so bile žaluzije spuščene, prezračevalni sistem pa je deloval na minimumu, v hiši je bilo prijetnih 23 stopinj Celzija, pravi lastnik.

Pasivna hiša | Avtor: arhiv Lumar arhiv Lumar

Arhitekturna zasnova hiše združuje klasično dvokapnico z elementi sodobne arhitekture. Pokrita loža na južni strani hiše prekinja ravno linijo fasade in hkrati ponuja pokrit kotiček za druženje in uživanje. Tloris je zasnovan odprto, da optimalno izkorišča lokacijske pogoje in celotno bivalno površino. Nadstropje je razdeljeno na bivalni del in ločen starševski del, ki zajema spalnico, garderobo in kopalnico. Bivalni del združuje prostorno kuhinjo z jedilnico, ki se povezuje z dnevno sobo in ponuja čudovit razgled po pokrajini. Stopnišče povezuje nadstropje s pritličjem, v katerem so kabinet, otroške sobe, kopalnica in wellnes prostor. 

Pasivna hiša | Avtor: arhiv Lumar arhiv Lumar

Vse o gradnji, obnovi in energiji in izkušnjah z njimi lahko preberete tukaj.

Načrti za hišo Novogradnje Pod streho Zidana ali montažna hiša? Za in proti


Osebna izkaznica hiše
Izvajalec: Lumar IG
Arhitektura: Miha Završnik u.d.i.a., Lumar IG
Ogrevanje: toplotna črpalka Viessman s talnim gretjem, sončni kolektor
Prezračevanje: sistem prezračevanja z rekuperacijo
Konstrukcijski sistem: Lumar Pasiv Eko, toplotna prehodnost manj kot 0,10 W/m²K
Stavbno pohištvo: trislojna zastehlitev les/alu Internorm HF 300
Energijska učinkovitost: pod 15 kWh/m²a
Velikost: 162,2 m²
Zunanje dimenzije: 7,26 x 14,68 m
Leto gradnje: 2016

Komentarjev 17
  • Avatar Milan48
    Milan48 15:29 16.april 2019.

    Moji stari starši (in še mnogo kateri po Slovenij) so porabili 0€ za elektriko. Ker je pač ni bilo. Debeli kamniti zidovi. In niso sanjali o centralnem gretju in hlajenju, ker bi jih to itak pomehkužilo in spravilo kmetijo na ...prikaži več kant in njih ob zdravje.

  • tomaz 11:14 16.april 2019.

    Če gradiš na novo je to zelo koristno, ker ti vse to pri gradnji nanese dodatno kakih 35 % cene. Samo pred desetletji smo gradili drugače, predimenzionirano in takratni tehnologiji primerno. Da tak objekt hočeš izolirati, namestiti vso potrebno ekološko ...prikaži večkološko opremo, predelati kurjavo na nizkotemperaturno in ostalo, pa ni računice, se nikoli ne amortizira, ker je življenska doba krajša od prihranka, če upoštevaš vložek.

  • leonardo 10:45 16.april 2019.

    Marsal, sedaj pa resno. Koliko si plačal oziroma kakšen mesečni obrok imaš za odplačevanje tega luksuza? N.pr. Jaz za ogrevanje sanitarne vode čez poletje porabim 1,20 litrov kurilnega olja. Sedaj je k.o. po 1 evro! Po tvojem izračunu bi ti ...prikaži več ti za pranje,kopanje, likanje in kuhanje morali vrniti za elektriko vsak mesec nekaj evrov za to porabo?