E-Life
147 ogledov

5G prinaša še višjo hitrost, še boljšo odzivnost in še večjo zmogljivost

5G
1/2
Danes si res težko predstavljamo življenje brez hitrega interneta, računalnika in mobilnega telefona. To se zelo dobro kaže tudi v pandemičnem času, ko se je večina dela, opravkov, obveznosti, šolanja, druženja in drugih aktivnosti preselila na splet. Tudi v prihodnje ne bo drugače, nova generacija mobilnih komunikacij 5G pa pri tem uporabnikom prinaša številne koristi.

V zgodovini je razvoj tehnologije prinesel napredek v več pogledih in tako je tudi z novo generacijo mobilnih komunikacij 5G. Zaradi ogromnih količin prenosa podatkov, ki se v zadnjih letih le še povečujejo, so obstoječa omrežja nasičena. Zahteve po večji digitalizaciji, povezljivosti in mobilnosti pa tako kar kličejo po okrepitvah, saj so obstoječe kapacitete omrežij omejene. Rešitev je v nadgradnji mobilnih omrežij z novo peto generacijo tehnologij. Pri tem ne gre za popolno novost, ampak tako kot vseskozi doslej za evolucijo obstoječe tehnologije.

Kako deluje 5G?

5G lahko deluje na več frekvenčnih pasovih in tudi s tem omogoča gigabitne hitrosti in zelo kratke odzivne čase ter možnost ogromnega števila v omrežje povezanih naprav.

5G lahko uporablja tako obstoječe kot nove frekvenčne pasove, ki jih bo država operaterjem podelila na razpisu. Višje frekvence so namenjene območjem, kjer je večja gostota uporabnikov, na primer v prodajnih in kongresnih centrih, na športnih prizoriščih, na gosto naseljenih urbanih področjih ipd.

Seveda se ne bo vse zgodilo čez noč. Prva omrežja 5G uporabljajo obstoječo infrastrukturo in delujejo v obstoječem frekvenčnem spektru, skupaj s 4G. Tako je tudi Telekom Slovenije že ponudil storitve 5G na frekvencah, ki jih uporablja tudi za 4G. V prihodnje pa lahko pričakujemo podelitev dodatnih frekvenčnih pasov, ki bodo omogočili polni razmah omrežja 5G in izkoristek vseh razvojnih priložnosti, ki jih omogoča.

5G | Avtor: Epa Epa

Kje so torej koristi za uporabnike?

Tehnologija nove generacije mobilnega omrežja uporabnikom prinaša številne prednosti, med katerimi so ključne:

  • večja hitrosti prenosa podatkov, tudi do več gigabitov na sekundo,
  • manjša zakasnitev (latenca) oz. večja odzivnost,
  • večje kapacitete omrežja, ki bo tudi še bolj stabilno.

Vse to prinaša nadgrajeno, učinkovitejšo, boljšo uporabniško izkušnjo in nove aplikacije, ki bodo temeljile tudi na internetu stvari (»internet of things« oz. IoT). Sprva bo te prednosti zaznati predvsem v hitrosti mobilnega prenosa podatkov, v prihodnje pa bo 5G lahko podprl tudi fiksni internet preko mobilnega omrežja s hitrostmi, ki so bile doslej na voljo le z zmogljivimi optičnimi povezavami.

Tako bo pridobivanje informacij hitrejše, filme in druge multimedijske vsebine bomo nalagali praktično takoj, saj je govora o gigabitnih hitrostih in ne več megabitnih, odzivnost, na primer ob igranju videoiger, se bo prestavila v milisekunde. Zanesljivost omrežja bo večja in brez težav se bo več naprav, tipal, senzorjev oz. uporabnikov povezalo, saj 5G dopušča stalno povezanost velikemu številu naprav, in sicer kar do enega milijona naprav na kvadratni kilometer, ob tem pa zagotavlja tudi visoke prenosne hitrosti, kar je še posebej pomembno pri napravah, ki zajemajo multimedijo. Učinkoviteje in bolj zanesljivo bodo delovale tudi aplikacije za delo od doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.