E-Life
113 ogledov

5G, s posodobitvijo javnega prevoza, odpira nove možnosti za kakovostnejše življenje

parkirišče
1/7
Saša Despot
Z današnjimi naložbami v javno prometno infrastrukturo postavljamo temelje za mobilnejšo, lažjo ter varnejšo prihodnost. In del te zgodbe o uspehu bodo prav gotovo tudi omrežne tehnologije pete generacije (5G), ki bodo soustvarjale pametna mesta prihodnosti.

Si predstavljate življenje brez jeklenega konjička? Ta hip najbrž težko. Naše potrebe po mobilnosti so namreč iz dneva v dan večje in ceste posledično v zadnjem desetletju vse bolj obremenjene. Samo na vpadnicah v Ljubljano je dnevno 11 tisoč vozil več kot pred desetimi leti. Tudi zato, ker kljub spremembam, ki jih prinaša sodoben način življenja, večina javnega transportnega sistema ostaja globoko zakoreninjena v preteklosti in zastarela. Čeprav nas pred odpravo nevšečnosti čaka še nekaj dela, je ena stvar jasna že danes - močna in zanesljiva 5G omrežna tehnologija lahko sproži revolucijo v uporabi javnega prevoza na vsakem koraku ter s seboj prinese bistveno večje udobje, ne glede na to, kje in kako živimo.

Mesta, ki se načrtujejo, upravljajo in organizirajo na osnovi informacij

Pametno mesto, ki ga bodo so-omogočala tudi omrežja 5G in dobra ter stabilna povezljivost interneta stvari (IoT), bo zbiralo informacije iz različnih podatkovnih virov, od številnih naprav, ki jih uporabljamo doma ali v službi, do javnih in institucionalnih zbirk podatkov. Informacije bodo nato analizirala in jih uporabljala za učinkovitejše upravljanje javnih sredstev in virov. Pametna mesta so torej osredotočena na ljudi. Saj to, da »razumejo«, kako komuniciramo s skupnostjo in infrastrukturo, pomeni boljše načrtovanje in odziv na naše potrebe po storitvah javnih služb. Tudi javnega prometa.

zastoji kolone ceste | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pametna signalizacija se bo tako hipoma prilagajala prometnim vzorcem, ki jih bodo na cestah in v semaforjih v realnem času zaznali senzorji ali prometne kamere. Razlika v večji pretočnosti pa bo najbolj očitna v prometnih konicah, zaradi česar utegne biti javni prevoz vse privlačnejša izbira mnogih. A za to bodo, kot rečeno, potrebna hitra ter zanesljiva komunikacijska omrežja nove generacije. In to je šele prvi vidik, zaradi katerega dostop do 5G v urbanih območjih predstavljal priložnost za izboljšanje mobilnosti v mestih prihodnosti ter delovanja in načrtovanja javnega prevoza.

Od lažjega načrtovanja potovanja do večjega občutka varnosti

Poleg tega lahko 5G bistveno izboljša splošno učinkovitost javnega prevoza. Spremljanje vozil v realnem času in števila uporabnikov, bo namreč omogočilo boljše usklajevanje med ponudbo in povpraševanjem, kar bo ustvarilo natančne matrike vzorcev na določeni poti od njene začetne točke do cilja.

Z dobro urejenimi informacijskimi sistemi (od parkirišč in urnikov voženj do analiz prometa), pa bi 5G tako močno olajšal in izboljšal načrtovanje poti, zlasti za avtobuse ter vlake, kar bi pri potnikih vzbudilo večje zaupanje v zanesljivost izbranega prevoza. S stabilno povezavo in z izjemno hitrostjo nalaganja podatkov bi tudi poskrbel, da se življenje in delo celo med potjo iz enega kraja do drugega zaradi slabe povezave ne bosta več ustavila. Ob tem ne smemo pozabiti na povečano multimodalno povezljivost med različnimi načini prevoza, ki vse možnosti mobilnosti združuje v enotne platforme ter tako omogoča izbiro med več deset možnostmi.

Nižje cene in boljša mobilnost ranljivih skupin

Večja točnost javnega prevoza in lažje načrtovanje poti z nakupom vozovnic na daljavo, še preden se odpravimo od doma, brez dvoma močno izboljša privlačnost naše potovalne izkušnje, prevozniki pa se hkrati izognejo praznim ali preobremenjenim vozilom. S povečanjem števila potnikov ter boljšimi poslovnimi modeli pa bodo prevozniki tudi ustvarili več prihodkov. To bi lahko pripomoglo k znižanju cen ter povečanju dostopnosti javnega prevoza za ljudi z nižjimi dohodki kot tudi k boljšemu usmerjanju subvencij ranljivim skupinam ter tudi k intenzivnejšemu vlaganju sredstev v posodobitev voznega parka. S tem se odpirajo možnosti uporabe pametnih in avtonomnih avtobusov, ki se zdijo vse bolj verjetni in vse bližji. Slednji bodo opremljeni s številnimi senzorji za zaznavanje in odziv, z dodajanjem umetne inteligence (AI) pa se bodo takšna vozila postopoma lahko vključevala v obstoječ prometni sistem. Toda za varno interakcijo z resničnim svetom bodo morala s platformami v oblaku komunicirati v realnem času, kar bodo omogočila omrežja 5G, ki zagotavljajo izjemno nizko zakasnitev in pretok ogromnih količin podatkov.

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vstopamo v obdobje hitrega napredka

Toda, če lahko povezana in avtonomna vozila zagotovijo učinkovitejši in varnejši pretok prometa ter zanesljivejši sistem javnega prevoza in je povečano povpraševanja po tovrstnih storitvah povezano z izboljšano ponudbo, ima 5G potencial tudi, da pomembna in dragocena območja mestnega prostora na drugi strani odpre za kolesarje in pešce. Pametna povezljivost, ki jo podpira 5G, in brezhibna komunikacija med vozili ter cestno signalizacijo bodo namreč močno izboljšali njihovo varnost, zato si lahko upravičeno  veliko obetajo od povečanega in zanesljivega pretoka podatkov po inteligentnem prometnem sistemu.

Prometna industrija je torej vstopila v obdobje hitrega napredka in hitrost sprememb se le povečuje. Razširitev električnih vozil, hiter napredek pri avtonomnih vozilih, pojav ekonomije delitve in digitalnih platform, napredek pri velikih podatkih in strojnem učenju ter hitro razvijajoči se poslovni modeli, tako povzročajo pozitivne spremembe v celotnem sektorju. Razvoj in uvajanje povezav 5G pa ima potencial ne le, da podpira, ampak tudi pospeši te revolucionarne spremembe in digitalnim transportnim rešitvam, ki se danes šele razvijajo, omogoči, da nam ponudijo povsem nove priložnosti za življenje.

 
 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.