E-Life
76 ogledov

Kako otrokom omogočiti bolj zabaven in kakovosten pouk?

Šolanje od doma, pouk, šola, učenje
1/2
Profimedia
Peta generacija brezžične tehnologije (5G) bo kmalu postala svetovni standard. Kaj konkretno to pomeni za izobraževanje? Morje novih tehnoloških možnosti in revoluciji - med drugim bo denimo omogočila posodobitev učnih sistemov in izboljšala prihodnost spletnega poučevanja. Težave z internetom pa ne bodo več izgovor za neznanje.

Epidemija covida-19 je brez dvoma z neverjetnim pospeškom digitalizacije izobraževanja za vedno spremenila dostop do informacij in znanja. V večino učilnic je tako že vstopila nekakšna oblika virtualnega učenja, čeprav ne brez tehničnih težav. Saj je pomanjkanje dostopa do zmogljivih in zanesljivih mobilnih omrežij marsikje razkrilo tehnološke vrzeli.  

Zdaj pa si predstavljajte svet brez žic in kablov. Kjer je navidezna resničnost vedno prisotna in dostopna. Ker s prihodom nove generacije mobilnih omrežij 5G v izobraževanje bo vprašanje povezljivosti preteklost, racionalizirala bo tudi logistiko poučevanja v razredu ter izboljšala kakovost učne izkušnje na vseh korakih in stopnjah pridobivanja znanja. Kaj je torej 5G in kako lahko prednosti, ki jih prinaša, čim bolje izkoristimo za preoblikovanje poučevanja in učenja tako zdaj kot v prihodnost? 

Od odlične interakcije do prilagojene učne izkušnje  

Z izjemno nizko stopnjo zakasnitve bo 5G omogočil, da bo izobraževanje tudi na daljavo teklo gladko, hitro in zanesljivo. V primerjavi s 4G lahko 5G namreč podpira tudi do 10-krat več povezanih naprav, kar je v izobraževalnem procesu še posebej pomembno, saj bosta manjša zakasnitev in večja razpoložljiva pasovna širina podpirali vrhunske ravni komunikacije in interakcije med sodelujočimi v izobraževalnem procesu celo na velikih razdaljah.  

5G pa lahko pomembno izboljša tudi kakovost videokonferenc, doda možnost hologramskih predstavitev ter z uporabo navidezne (VR) in razširjene resničnosti (AR) okrepi še druge poglobljene učne izkušnje in celo omogoči personalizacijo izobraževanja.  

Pet glavnih prednosti 5G za učenje 

Začnimo z izboljšano interakcijo med učitelji in učenci ter sodelovanjem med vrstniki. Ko se danes prijavite v Zoom, obstaja velika verjetnost zaostajanja signala in prekinitev povezave kar precej negativno vpliva na izvajanje izobraževanja. S 5G pa bodo platforme za videokonference izboljšale kakovost ter zanesljivost prenosov po vsem svetu in učiteljem se tako končno ne bo treba več ukvarjati z zamudami pri povezovanju ali prekinitvami zvočnih in video povezav. Namesto tega se bodo lahko v miru osredotočali na učence, študentje pa bodo lahko hitreje nalagali videoposnetke in učna gradiva ali celo imeli holograme gostujočih profesorjev v svoji učilnici brez »padcev« omrežja ali zamud.  

In ker 5G omogoča tudi prenos večje količine podatkov, bo komunikacija med vrstniki pri skupinskih projektih potekala hitreje, z manjšim zamikom - skoraj tako, kot bi iz različnih okolij sedeli v isti sobi. 

Poglobljeno učenje z obogateno resničnostjo 

Nekatere veščine, kot so laboratorijsko delo in praktične izkušnje, zahtevajo še dodatno taktilno stimulacijo, da se ustvari enaka raven učenja na spletu kot v resničnem življenju in v realnem času. Za učenje novih veščin in vizualizacijo abstraktnih konceptov na interaktiven način, možnost integracije razširjene in navidezne resničnosti v poglobljene učilnice zato brez dvoma prinaša revolucijo.

5G bo, z zagotovitvijo večje zmogljivosti omrežja in brezhibno izkušnjo, učencem tako omogočil raziskovanje kompleksnih konceptov s povečavo, ščipanjem in celo dotikom. Poleg tega bi lahko haptični odzivi, ki reproducirajo občutek, dotik ali neposredno interakcijo z oddaljenim objektom, že s tradicionalnih platform za videokonference uvedli taktilne oblike učenja v učilnico, zaradi česar bodo učne izkušnje veliko bogatejše.  

Covid in otroci | Avtor: Profimedia Profimedia

Enakopravnejši dostop do kakovostnega izobraževanja 

Zadnja, a morda celo najpomembnejša novost, ki jo prinaša 5G, pa je velika prilagodljivost učnih pristopov. Izobraževanje namreč že desetletja poteka predvsem po enem modelu, za katerega vemo, da ne ustreza vsem. Nekateri strokovnjaki celo pravijo, da bi lahko oviral otrokovo rast in napredek. A 5G lahko to spremeni ter z izboljšanjem inteligentnih sistemov za razumevanje edinstvenih potreb učenca ter oblikovanjem ciljnih učnih poti doseže personalizacijo učenja.  

Na primer, virtualni pomočniki pri poučevanju bi lahko omogočili dostop do različnega učnega gradiva in ocenjevanj, odvisno od sposobnosti in želja učenca. Kar lahko ima številne pozitivne posledice za usposabljanje in nadgrajevanje, tehnično in poklicno izobraževanje ter lažje učenje na poti, saj bo 5G zagotovil večjo odzivnost in hitrost vse naprav, zlasti mobilnih, ter s tem povečal prilagodljivost zaposlenih in strokovnjakov, ki se želijo (in morajo) učiti zunaj učilnic. 

Nenazadnje pa bo 5G z vključevanjem in cenovno dostopnostjo pospešil tudi obljubo o demokratizaciji dostopa do kakovostnega izobraževanja ter tako izenačil konkurenčne pogoje zlasti za skupnosti s premalo sredstev. Več kot očitno je torej, da lahko 5G v izobraževanju ponudi veliko.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.