E-Life
43 ogledov

Katere spremembe težko pričakujejo športni navdušenci?

Camp Nou razgled Profimedia
Peta generacija mobilnih omrežij ne ponuja le bliskovite hitrosti, tudi nizko zakasnitev, veliko zanesljivost povezav in večjo povezljivost številnih naprav. Zaradi česar je sprožila neverjeten razvoj naprednih tehnologij, kot sta razširjena in navidezna resničnost, s katerimi navijači, športniki, trenerji, stadioni in gledalci za zasloni vstopamo v novo športno ero.

Se še spomnite leta 1992? To je bilo leto, ko je mednarodna skupnost priznala Slovenijo, s podpisom Maastrichtske pogodbe je postavljen temelj za ustanovitev Evropske unije in predstavljena je 2G ali druga generacija mobilne komunikacije, namenjena predvsem za klice in SMS sporočila. Od takrat smo v mobilni tehnologiji prišli zelo daleč in trenutni standard omrežij 4G se popolnoma prepleta z našim življenjem. Pretiravamo? Pa si predstavljajte življenje brez mobilnega telefona, elektronske pošte, interneta in video vsebin na priklic. Raje ne? Sploh, ker v mobilni tehnologiji ponovno stojimo na pragu novega tehnološkega preskoka, s katerim bo naše življenje še lažje obvladljivo in zanimivo.  

5G zanesljiv in neverjetno hiter

V mislih imamo seveda prihod in razširjeno uporabo naslednje, to je pete generacije mobilnih omrežij ali 5G. Njeni osrednji prednosti sta zagotovo: neverjetna hitrost prenosa podatkov in zelo nizka zakasnitev, to je čas, ki je potreben, da se vaš mobilni telefon ali računalnik povežeta z omrežjem. 

Za boljšo predstavo nekaj številk: 5G je od pet- do 20- krat hitrejši od 4G. To pomeni, da lahko povprečen film celo na svoj mobilni telefon naložite v samo 2 sekundah! Prav tako lahko skoraj takoj pošljete in prejmete najrazličnejše podatke, saj dosežejo prenosi deset ali v nekaterih primerih celo eno milisekundo. Poleg hitrosti in povezljivosti pa bo prišlo tudi do velikih izboljšav v zanesljivosti in kakovosti videa ter glasovnih klicev, medtem ko bo tudi pretakanje vsebin teklo veliko bolj gladko.  

Nov mejnik v športu  

Vse to pa seveda pomeni, da bo 5G omogočil razcvet novih tehnologij, kot so razširjena in navidezna resničnost, naprav, ki omogočajo dotik, robotike, interneta stvari, umetne inteligence ter rokovanja z velikimi podatki. Opisane naprednejše tehnologije namreč potrebujejo zmogljivosti kot jih ima 5G, da postanejo resnično učinkovite, kar pomeni, da lahko dejansko pričakujemo naslednjo industrijsko revolucijo.  

A kaj ima opisan tehnološki preskok opraviti s športom? Nepredstavljivo več, kot si mislite. Če strnemo v eno misel - skoraj vse. 5G bo namreč spremenil izkušnjo navijačev, naše navade gledanja, način delovanja športnih organizacij, odprl nove priložnosti za zaslužek, pomagal športnikom še izboljšati rezultate in trenerjem razvijati nove trenerske ter izobraževalne programe, sodnikom pa olajšal sprejemanje najtežjih odločitev.  

Stadioni nikoli več ne bodo isti 

Začnimo s stadioni, kamor je 5G že prinesel dodatno plast zabave in udobja. Na velikanih, kot je ikonični barcelonski stadion Nou Camp, kjer so se za skok v novo tehnološko prihodnost in posodobitve že odločili, lahko vsi navijači tako že kar med tekmo pošljejo sporočila, twite in fotografije, ne da bi jih pri tem motilo pomanjkanje zmogljivosti omrežja, tisti, ki gledajo doma, pa igro spremljajo s slušalkami VR.  

A to je šele začetek zgodbe o 5G in novih navijaških izkušnjah v športu. Slednja bo namreč poskrbela tudi, da se bo razširjena resničnost resnično razširila. In to kar z vašim mobilnikom, ki ga boste samo usmerili proti igralcu in že boste dobili njegove najnovejše statistične podatke, kot so srčni utrip, hitrost, cilji, dosežene točke, količina znoja ali pretečena razdalja na tekmi. Se želite s svojim junakom še fotografirati? Urejeno! Želite, da je vaš obraz v barve vaše ekipe? Končano! Z razširjeno resničnostjo in 5G je namreč to ter še veliko več mogoče preprosto uresničiti.  

Kaj pa igra?  

Samo usmerite telefon na igrišče in odprl se vam bo povsem nov svet. Svet s statistiko iger, ogromnimi napihljivimi čevlji ali velikimi holografskimi zmaji oziroma drugimi klubskimi ikonami, ki plavajo nad poljem. Prikaze ponovitev lahko gledate iz katerega kota želite, saj so 360 -stopinjske kamere posnele celotno dogajanje, če si nataknete pametna očala, pa doživite pogled igralca na igrišču ali se mu celo pridružite pri praznovanju zadetka. Vaš telefon bo resnično postal vstopnica do neomejene zabave, doživetij in iger. Kaj pa čakanje na hamburger in pivo? Skoraj bi pozabili - naročali boste kar s svojega sedeža.  

Številne možnosti in priložnosti za športnike  

Tudi za športnike in njihove ekipe se bo življenje s 5G pomembno spremenilo. Podatki v realnem času, ob višjih hitrosti prenosov, bodo namreč privedli do boljše analitike tako med tekmami kot treningi in skupaj z umetno inteligenco se lahko vsi elementi prilagodijo vsakemu posameznemu igralcu posebej. Naj gre za prepoznavanje razpoloženja z obraza, srčni utrip, korake, udarce, hitrost, utrujenost, znoj, reakcijski čas - vse je mogoče izmeriti, zato bo sprejemanje odločitev hitrejše in natančnejše, kar, nenazadnje, lahko celo določi izid tekme. Športnikom pa bodo koristile tudi aplikacije razširjene in navidezne resničnosti, s katerimi bo vadba zabavnejša, predvsem pa bo pomembno pomagala preprečevati poškodbe.  

Treniranje in usposabljanje  

Dodatno orodje za pomoč športnikom in ekipam pa s prihodom 5G dobivajo tudi trenerji. S pomočjo tehnologije razširjene resničnosti bodo svoje varovance lahko trenirali kjer koli že se bodo nahajali. Izjemno hitri pretočni podatki, zbrani s senzorji in nosljivimi nosilci, pa jim bodo, kot rečeno, že sproti dajali povratne informacije, ki jih potrebujejo za njihovo varno in optimalno pripravo.  

Vendar se seznama novih priložnosti za razvoj športa s peto generacijo mobilnih tehnologij tukaj še zdaleč ne konča. Povsem nova prihodnost nas namreč čaka tudi v rekreativnem športu. 5G in razširjena resničnost nas bosta denimo motivirala, da se za trening odločimo tudi v najslabšem slabem vremenu. Ne verjamete? Kaj si mislite o virtualnih arenah, v katerih boste s svojo najljubšo ekipo sodelovali v »pravih« tekmah ter jih celo posneli? Ali pa trening z najboljšim profesionalnim trenerjem v virtualni ali holografski obliki, ki vam bo govoril, kaj morate naredite in kako naj se izboljšate? Si že oblačite opremo? Pred nami so brez dvoma zanimivi časi!  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.