E-Life
69 ogledov

Omrežje 5G je namenjeno razvoju pametne industrije in digitalne preobrazbe gospodarstva

BMW 5G iX
1/2
BMW
Povezljivost je bila le ena izmed osrednjih tematik, ki se jo je dotaknili udeleženci dogodka z naslovom Priložnosti 5G omrežja za poslovne uporabnike. Slednji je potekal v sklopu Tedna 5G v Digitalnem središču Slovenije ob podpori Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), IKT horizontalni mreži in Digitalnemu inovacijskemu stičišču Slovenije.

Praktične primere uporabe omrežja 5G za poslovne uporabnike so imeli priložnost predstaviti domači in tuji govorci. Hkrati smo lahko z njihovega zornega kota pridobili vpogled v prihodnost tega področja.  

V uvodnem nagovoru je Peter Jenko, v. d. generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo dejal, da je boljša povezljivost, ki jo omogoča omrežje 5G, nujna za večjo konkurenčnost podjetij iz različnih sektorjev. Novosti, ki jih prinaša omrežje 5G, je predstavil izr. prof. dr. Boštjan Batagelj iz Fakultete za elektrotehniko. Poudaril je, da so pretekle generacije mobilnih omrežij, katerih začetki segajo v leto 1991, vse uporabnike obravnavale enako, novejše pa prilagojeno. V začetku 90. let prejšnjega stoletja smo preko naprav verbalno komunicirali in kasneje prešli na video komunikacijo. V prihodnosti z vpeljavo sodobnih tehnologij lahko pričakujemo, da bomo na daljavo tudi čutili. Batagelj je ob tem še opozoril na vedno večjo potrebo po prenosu podatkov, ki se bo po njegovi oceni v prihodnjih letih bistveno zvišala. Batagelj še izpostavlja, da pri omrežju 5G ne gre zgolj za hitrost, ampak je potrebno zagotoviti tudi varnost, varčnost ter zanesljivost omrežja, kar bo imelo velik vpliv na podjetja in kritično infrastrukturo. 

5g | Avtor: Profimedia Profimedia

Od avtomatizacije poslovanje do večje varnosti 

Aleksandar Todorovski iz Ericssona je med prednostmi, ki jih prinaša uporaba omrežja 5G in ki jih je mogoče vpeljati v vse sektorje, izpostavil upravljanje na daljavo, nadzor v realnem času, prilagodljivost, nove poslovne modele, avtomatizacijo in večjo varnost. Igor Milojević iz podjetja Huawei Technologies je izpostavil, da lahko pričakujemo tudi velik naskok pri uporabi umetne inteligence v podjetjih in sicer iz 16 % leta 2020 na 97 % v letu 2025. 

Udeleženci dogodka so se strinjali, da nas na področju vpeljevanja omrežja 5G tako v Sloveniji kot na ravni EU čaka še veliko dela. Evropska unija v Načrtu za okrevanje in odpornost 20 % sredstev namenila prav digitalizaciji ter s tem zagotovila, da se v državah članicah pospeši digitalizacija gospodarstva in posledično izboljša konkurenčnost. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.