E-Life
54 ogledov

Po nakupih z navidezno resničnostjo

Nakupovanje
1/3
Nove tehnološke rešitve, ki jih prinašajo tudi omrežja pete generacije, bodo spremenile in izboljšale našo nakupovalno izkušnjo.

Se spomnite, da je bil včasih cel projekt, ko ste potrebovali novo obleko za posebno priložnost? Danes pa lahko v vsakem trenutku kar iz fotelja nakupujemo skorajda kjer koli na svetu. V zadnjem letu, ob epidemiji covida-19, so se naša pričakovanja in potrošniške navade spremenile z vrtoglavo hitrostjo. Praktično čez noč pa so se jim morali prilagoditi tudi prodajalci, oglaševalci ter svetovalci v oddelkih za podporo strankam. Po zaslugi tehnologije 5G pa naj bi tudi manjši trgovci v prihodnje svojo ponudbo zlahka prilagajali povpraševanju, medtem ko naj bi nove tehnologije kupcem na vseh lokacijah omogočile neverjetno celostno izkušnjo.

Privlačna udobnost in priročnost e-nakupovanja

Potrošniki v resnici že dlje časa spreminjamo svoja pričakovanja ob nakupovalni izkušnji. Zaradi sodobnega načina življenja, ki ga krojijo dolgi delovniki ter številne obveznosti, se nas namreč vse manj po nakupih odpravi povsem naključno in nato potrpežljivo krožimo med neskončnimi trgovinskimi policami, brskamo za izdelki, ki bi nam utegnili biti všeč, ter iščemo prodajalca, ki bi nam lahko pomagal z nasveti.

Udobnost in priročnost naročanja z domačega fotelja nam je preprosto prirasla k srcu. Da lahko kruh, pralni prašek, oblačila, vstopnice in celo bencin kupimo kar sredi noči, če ravno ne moremo spati, pri čemer nam sploh ni treba sesti v avto, načrtovati poti, kaj šele iskati parkirnega mesta. Zato v resnici ne preseneča podatek, da je od vzpona velikih e-trgovin rast spletnega nakupovanja eksponentna.

nakupovanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Poglobljena tehnologija

5G bo brez dvoma pospešil uporabo izjemnih tehnologij, kot so obogatena, navidezna in mešana resničnost, ki zahtevajo veliko procesorske moči in mobilnih podatkov. Številni veliki trgovci, kot so IKEA, Toms Shoes in The North Face, se trudijo z njihovo pomočjo našo nakupovalno izkušnjo nadgraditi že danes. Tako lahko na primer stranke, ki uporabljajo aplikacijo IKEA Place, izbrano pohištvo v stanovanje s 3D-modelom postavijo že pred nakupom in tako s pomočjo razširjene resničnosti vidijo, kako se bo izbrana nočna omarica Knarrevik podala k zakonski postelji.

Z visoko hitrostjo 5G pa bi lahko procesorsko moč preselili v oblak, zato strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi že kmalu 100 milijonov kupcev nakupovalo s pomočjo obogatene resničnosti. Kar bi še dodatno pomagalo povečati zanimanje za nastajajoče koncepte, kot so virtualne trgovine, ali za uporabo orodij, s katerimi lahko ugotovite, kako se bodo izbrani izdelki ujemali z ostalim interierjem v vašem stanovanju. Ali vam v realnem času izbrali kravato, ki se bo popolnoma ujemala tako z novo srajco kot obleko.

Razširjen dostop do video podpore

Z majhno zakasnitvijo in večjo hitrostjo bo 5G odprl tudi novo dobo mobilnega videa. Napovedi namreč predvidevajo, da bo uporaba video vsebin v letu 2022 predstavljala že 70 odstotkov prometa v mobilnem omrežju, kar je, v primerjavi z 47 odstotki v letu 2015, vsekakor velik porast, je pokazalo poročilo IHS Markit.

Podjetjem, ki delajo s strankami, bo video podpora v živo tako odprla vrata do učinkovitejših storitev. Oraclova raziskava, narejena na 5.000 potrošnikih, je namreč pokazala, da se zdi kar 75 odstotkom anketirancev glasovni in video klepet izjemnega pomena pri odločitvah za nakup. Pomagata pa tudi zmanjšati število vrnjenih izdelkov ali obiskov serviserjev na domu. Saj bodo slednji lahko preprosto le posneli hiter videoposnetek, v katerem bodo opisali rešitev problema, ali celo ustvarili inteligentne videovodnike za odpravljanje najpogostejših težave. Vse to pa bo ponovno prispevalo k boljšim osebnim izkušnjam, hitri podpori strankam in globljemu sodelovanju.

trgovina nakupovanje koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Več pametnih naprav in večja možnost odpravljanja težav

Trg interneta stvari (IoT) in pametnih naprav že danes raste, toda prihod 5G bo tudi njegov razcvet še pospešil. Združenje GSM (organizacije, ki zastopa operaterje mobilnih omrežij po vsem svetu) namreč pravi, da se bo število internetnih povezav po vsem svetu med letoma 2019 in 2025 podvojilo na več kot 25 milijard.

Z vidika podpore strankam bi lahko rast interneta stvari s 5G izboljšala odpravljanje težav doma. V nekaterih primerih bi lahko naprava težavo ali potrebo po vzdrževanju zaznala kar sama in nanjo opozorila uporabnika, še preden pride do okvare. Senzor v pametnem hladilniku bi tako na primer prepoznal nizko raven freona ter težavo sporočil serviserju, še preden bi lastnik v zamrzovalniku našel polno odmrznjene hrane. Pametni senzorji v napravah pa bi lastnike prav tako lahko vodili skozi preprosto odpravljanje težav, kot je zamenjava filtra ali prilagajanje določene ravni tekočine.

Boljša obdelava velikih podatkov

Umetna inteligenca in analitika velikih podatkov se trenutno uporabljata za prepoznavanje vzorcev v velikih sistemih, kot jih srečamo v bančnem in energetskem sektorju. Zmogljivosti 5G pa bi lahko to omogočile tudi na področju trgovin in nakupovanja.

Nobena od omenjenih tehnologij sicer ni povsem nova, vendar zaradi omejitev povezljivosti njihov potencial še ni izkoriščen, kar bo naslednja generacija brezžičnega omrežja zagotovo spremenila. Kljub vsemu je trajni pokop klasičnih trgovin še prezgodaj napovedovati. Čeprav je digitalni model danes še posebej priljubljen, po mnenju številnih strokovnjakov še ni blizu, da bi postal edini in edinstven.

Vsekakor bodo povečana zanesljivost, zmogljivost in učinkovitost internetnih povezav velik blagor, toda tudi izziv za blagovne znamke in podjetja, ki bodo morala izpolniti še višja pričakovanja svojih strank. Zato je, čeprav morda lahko traja še leta, da bomo v celoti spoznali prednosti nakupovanja s 5G, pomembno, da trgovci razvoj novih tehnologij upoštevajo že danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.