E-Life
69 ogledov

S 5G bomo na svoje prenosne naprave pretočili še več vsebin

Google Pixel mobilni telefon
1/3
EPA
Tehnologija 5G že vpliva na to, kako živimo. Vključno s tem, kako poslujemo, nakupujemo in navijamo za svoje športne junake. A tudi, na kakšen način sami ustvarjamo vsebine za družbena omrežja, gledamo najnovejše filme ali najljubše nadaljevanke.

Potreba po povezljivosti povsod po svetu strmo narašča. S povečanjem prebivalstva in mobilnih naprav naj bi se podatkovni promet tako že pred koncem leta 2024 dvignil za petkrat, pretakanje videoposnetkov pa se je samo v zadnjem letu povečalo kar za dobrih 72 odstotkov.

Razvoj tehnologij hkrati prispeva k vse večjemu povpraševanju po hitrem, zanesljivem in priročnem dostopu do interneta. A vedno več uporabnikov in stalno priključenih naprav bo zlasti na zelo gosto poseljenih območjih prej ali slej povzročilo zapolnitev kapacitet na trenutnih omrežjih četrte generacije (LTE/4G). Kako torej naprej?

Od klepetov do nalaganja slik na Instagram

Da lahko razmišljamo o prihodnosti in jo tudi razumemo, najprej poglejmo, kako smo prišli do sem. Vsaka generacija celičnih omrežij je močno spremenila naš pogled na svet. Če nam je 1G omogočil, da se na mobilnih telefonih pogovarjamo skoraj kjer koli, smo z 2G spoznali pošiljanje sms sporočil in v modo je ponovno prišlo dopisovanje. S 3G smo lahko brskali po spletu kar iz naših mobilnih naprav in LTE/4G je 3G nadgradil, dosegal pa kar 10-krat višje hitrosti od predhodnika.

Zato lahko danes iz svojih telefonov, tablic ali prenosnikov dnevno naložimo na milijone slik na Instagram ali video posnetkov na Facebook in YouTube, sprejemamo video klice najbližjih, ki so tisoče kilometrov vstran, in svoje najljubše filme, dokumentarne ter druge oddaje ali risanke iz Netflixa, HBO Now, Hulu, YouTuba, Sling TV ali Amazon Videa na pametne naprave pretakamo v polni visoki ločljivosti. Naložene vsebine pa nato brez časovnih omejitev gledamo kadarkoli in kjerkoli na katerem koli zaslonu, povezanem z internetom. To je tista prednost pretočnih vsebin pred klasično televizijo, poleg široke ponudbe, ki pritegne največ uporabnikov, ob tem pa velja seveda omeniti še, da so brez reklamnih oglasov.

Zato nikakor ne preseneča dejstvo, da tako imenovane storitve OTT ali Over The Top Television cvetijo. A kot rečeno – naraščanje povpraševanja in boljša ponudba pretočnih storitev pomenita tudi večjo obremenitev omrežja.

Pametni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia

5G bo zaznamovala zabavno industrijo

Kakovost pretočenih serij in filmov je vsekakor močno odvisna od hitrost interneta - video visoke kakovosti uporablja namreč večjo pasovno širino kot video z nižjo. Zato spletne platforme v primeru počasnejše internetne povezave ponujajo tudi možnost spremembe kakovosti videoposnetka v nizko ali srednjo.

Na srečo pa gre razvoj mobilnih omrežij z roko v roki z razvojem novih tehnologij in aplikacij. Tako je pred nami že 5G ali peta generacija brezžičnih omrežij s skorajda sto krat hitrejšim prenosom podatkov, zmogljivostjo povezovanja do milijon naprav na kvadratni kilometer in zakasnitvijo podatkov na približno 1 milisekundo, medtem ko je povprečni človeški reakcijski čas med 150 in 300 milisekundami. Naslednja generacija hitrejše povezljivosti bo tako vidno zaznamovala več domen v zabavni industriji, vključno z glasbo, videom, prenosom športnih ter drugih dogodkov v živo, interakcijo z vsebino OTT, pretakanjem računalniških iger in še več.

Kaj lahko pričakujemo?

Pretočni video 4K, povezan tudi z najnovejšimi trendi OTT, zavzame približno 30 Mbps internetne pasovne širine. Za pretakanje videoposnetkov v živo pa bi morali imeti na voljo še dvakrat večjo pasovno širino, kar danes ni prav pogosto. A prav to bo, z dodatno pasovno širino, omogočil 5G ter s tem eksplozijo v kakovosti pretočnega videa 4K in VR (navidezne resničnosti), zato bosta slednji naslednje leto ali dve glavni zvezdi razvoja mobilnih tehnologij. Poleg tega nam bo večja zanesljivost in razpoložljivost pasovne širine omogočila predvajanje videoposnetkov v polni visoki ločljivosti, tudi ko smo na poti. Boljša povezava pa bo pomagala brez obsežne opreme in velikih naložb uresničiti cilje tudi vsem, ki želijo tudi sami postati producenti vsebin. Saj jo bodo lahko svojim zvestim sledilcem dostavili veliko učinkoviteje kot zdaj.

A čeprav bo hitrejša povezljivost s 5G prinesla številne prednosti, strokovnjaki menijo, da je treba en oddelek še posebej okrepiti - to je zasebnost. Večina gledalcev namreč ceni varnost in zasebnost prav toliko, kot si želi izbirati vsebino. Hkrati z gledanostjo se morajo v industriji OTT torej pripraviti tudi na večje zahteve potrošnikov. Pravzaprav se moramo na izboljšano zanesljivost, hitrost pretoka podatkov in na preprosto kreiranje ter objavljanje videoposnetkov pripraviti kar vsi. 

 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.