E-Life
32 ogledov

Za uspeh digitalne transformacije sta ključna zaupanje in sodelovanje

BMW 5G iX
1/3
BMW
Zakaj je digitalizacija pomembna za podjetja in organizacije ter kakšne poslovne učinke prinaša, so na največji neodvisni poslovni konferenci na področju digitalizacije v Sloveniji – GoDigital, razpravljali domači in tuji strokovnjaki. Digitalizacija bo slovenskemu poslovnemu svetu omogočila višjo stopnjo konkurence na mednarodni ravni, so si bili enotni, a jo moramo implementirati takoj.

Na konferenci, ki se letos uvršča v program slovenskega predsedovanja Svetu EU, je Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije poudaril, da je prav digitalizacija ključ za dosego produktivnosti v skoraj vsakem podjetju, organizaciji in panogi, kot tudi za dosego ciljev produktivnosti Slovenije kot države. Z njim se je strinjal tudi minister za digitalizacijo, Mark Boris Andrijanič. Po njegovih besedah bodo pri nas že čez nekaj mesecev začeli z izvajanjem programa za učenje digitalnih veščin, z namenom da premostijo digitalni razkorak med starejšimi in drugimi ranljivimi skupinami. Kot je še dodal minister, so to vključili v program,  ki so ga pripravili v okviru Strateškega sveta za digitalizacijo. Z njim želijo Slovenijo do konca desetletja popeljati med pet digitalno najnaprednejših držav Evropske unije. 

Sicer se pri nas že dogajajo premiki na področju digitalizacije, ki jo je – kot je omenil Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS, pandemija covida-19 še občutno pospešila. V prihodnosti nas tako čakajo sodobne inovativne rešitve. Staš Kalan iz Telekoma Slovenije in Dominik Gruškovnjak iz Občine Tržič sta na konferenci predstavila prve zametke t. i. pametnega mesta, kjer so vzpostavili pametno parkirišče s podatkovnim vpogledom o dogajanju na parkirišču, vključno z odstotkom zasedenosti in časovno zasedenost posameznih parkirišč. Kalan je dodal, da gre pri pametnih parkiriščih za proces interneta stvari. Na podlagi senzorja pride do komunikacije z jezerom podatkov, pri čemer igra pomembno vlogo omrežje 5G. 

5g | Avtor: Profimedia Profimedia

Matjaž Zupančič iz podjetja PLAMTEX INT, ki proizvaja termoplastične elemente za avtomobilsko industrijo, je poudaril pomembnost sodelovanja z raziskovalnimi inštituti. Proizvodnja v njihovem podjetju je v veliki meri odvisna od pravilne napovedi trajanja delovnih operacij. Zaradi pomanjkanja kadra in ustreznega znanja za izvedbo učinkovite rešitve so se povezali z Institutom Jožef Stefan, ki je za digitalizacijo proizvodnih sistemov prispeval metode in orodja umetne inteligence. 

Peter Geršak, državni sekretar v Službi vlade za digitalno preobrazbo, pa je napovedal prihod digitalnih bonov za starejše ter virtualno administrativno točko, ki bo državljanom omogočala komuniciranje z javno upravo preko video klicev, od aprila prihodnje leto pa v uporabo prihaja tudi e-podpis. Ob tem je predsednik UO Združenja za informatiko in telekomunikacije Igor Zorko opozoril, da se Slovenija na področju digitalizacije sicer sooča z različnimi izzivi, a vseeno uspešno spreminja pristop pri digitalizaciji družbe, poslovnega okolja in javne uprave. 

Udeleženci dogodka so se strinjali, da je za stabilno in rastoče gospodarstvo nujna digitalna preobrazba, Slovenija pa ima ob sodelovanju ključnih deležnikov priložnost, da postane ena od zmagovalk digitalnega prehoda v regiji. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.