Kranj
1789 ogledov

Kranj bo bogatejši za okrog 1400 novih stanovanj

Mestna občina Kranj
Tudi v Kranju je veliko povpraševanje po stanovanjih. Za vse, ki bi jih želeli, jih ni dovolj. Se pa v prihodnje obetajo boljši časi, saj se bodo gradila številna nova stanovanja.

Mestna občina Kranj (MOK) ima v lasti 438 stanovanj, od tega je 372 neprofitnih. Nazadnje je MOK stanovanja gradila leta 2008, in sicer 22 v Struževem. Trenutno občina nima predvidenih investicij na stanovanjskem področju, torej ne načrtuje vlaganja v izgradnjo novih stanovanj, iščejo pa druge možnosti reševanja vlog prosilcev za neprofitna stanovanja. Ena od teh je bila tudi sodelovanje z Javnim stanovanjskim skladom Republike Slovenije, ko je ta zgradil stanovanja na Sotočju, in je MOK v letu 2010 podelil razpolagalno pravico za skupno 89 stanovanj.

Kranjska občina želi ustanoviti Javni stanovanjski sklad

Sedanji kranjski župan Matjaž Rakovec si je v svojem predvolilnem programu zastavil aktivno reševanje stanovanjske problematike. V načrtu je ustanovitev Javnega stanovanjskega sklada. Pred končno odločitvijo o tem bodo počakali na sprejem novele stanovanjskega zakona, ob tem pa bodo skrbno pretehtali vse ekonomske učinke takšne odločitve. V primeru, da bo analiza pokazala pozitivne učinka, bodo sklad ustanovili v čim krajšem možnem času, predvidoma v začetku leta 2022.

Omenjena novela naj bi med drugim omogočila višje zadolževanje stanovanjskih skladov, s čimer bi jim zagotovilo dovolj sredstev za začetne investicije in posledično pridobivanje novih javnih najemnih stanovanj. Vloga Javnega stanovanjskega sklada je sicer predvsem spodbujanje razvoja stanovanjske infrastrukture; gospodarjenje s stanovanji, stanovanjskimi hišami in stavbnimi zemljišči; gradnja, nakup, prenova in vzdrževanje neprofitnih stanovanj; zagotavljanje posojil z ugodno obrestno mero za gradnjo, nakup ali prenovo stanovanj in stanovanjskih hiš ter uresničevanje občinskih stanovanjskih programov.

Kranju se v prihodnje obeta več novih stanovanj

Na področju novih stanovanj se v MOK trenutno gradijo nova stanovanja ob Cesti Rudija Šelige, je pa tudi veliko manjših individualnih gradenj in dvojčkov, ki ravno tako zapolnjujejo ponudbo trenutno šibkega trga. 

V pripravi pa je tudi več večjih projektov. Eden od teh je tako imenovano območje Kranjska iskrica. Investitor, podjetje Emeco, družba za investicije v nepremičnine, d. o. o., namerava zgraditi okrog 386 stanovanj.  Republiški Javni stanovanjski sklad naj bi gradil sosesko Ob Savi. V prvi fazi bo tam novih 170 stanovanj, v drugi pa še dodatnih 100. Dodatni stanovanjski objekti se bodo gradili tudi ob Cesti Rudija Šelige, kjer se lahko skupno zgradi okoli 100 stanovanj, potencialno pa se obeta še investicija ob Koroški cesti na Zlatem polju. Trenutno se nekaj deset stanovanj prenavlja tudi v središču mesta. Poleg tega so sprejeti še štirje Občinski podrobni prostorski načrti - Mlaka, Britof - jug, Pševo in Planina - vzhod -, kjer pa dogovori med lastniki in investitorji še potekajo, zato bo do gradenj lahko prišlo nekoliko kasneje. Teh dodatnih kapacitet je sicer še za okoli 800 stanovanjskih enot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice