Kranj
414 ogledov

Kranj se je zahvalil nekdanjemu župniku

Mediaspeed
V nedeljo je bilo v starem Kranju zelo veselo. V glavni cerkvi svetega Kancijna in tovarišev je namreč zlato mašo obhajal nekdanji priljubljeni kranjski župnik prelat msgr. Stanislav Zidar. Kranjski župan Matjaž Rakovec mu je ob tem podelil plaketo Mestne občine Kranj.

Prelat msgr. Stanislav Zidar je v Kranju deloval kot župnik in dekan od 1987 do 2012. Poleg pastoralnih oziroma verskih zadolžitev je njegovo službovanje v starodavnem in narodnostno raznolikem Kranju obsegalo tudi skrb za mestno kulturno dediščino in sobivanje z verskimi manjšinami, ki jim pripadajo številni meščani. V okviru postopka denacionalizacije cerkvenega premoženja je med drugim omogočil, da Prešernovo gledališče ostaja v sedanji stavbi v središču Kranja. Poskrbel je za statično sanacijo in celostno obnovo župnijske cerkve Setega Kancijana in tovarišev mučencev, ki naj bi bila kmalu priznana tudi za kulturni spomenik državnega pomena. Zaslužen je za obsežna obnovitvena dela na podružničnih cerkvah v Čirčah, na Hujah, Pungartu in Rožnovenske matere Božje. Po preselitvi mestne knjižnice je preuredil župnijski baročni dvorec in Vidmarjevo palačo oziroma t. i. škofijo. Podružnično cerkev sv. Boštjana, Fabijana in Roka na Pungartu pa je odstopil v souporabo Srbski pravoslavni župniji v Kranju in s tem okrepil ekumenski dialog v mestu.

V času, ko je Dekanijo Kranj vodil msgr. Zidar, sta zaživeli organizirana pomoč socialno šibkim v okviru Karitasa in skavtska organizacija, nastal je odbor za družino, vzpostavljeno je bilo redno delovanje dekanijskega pastoralnega sveta, območna skupnost izobražencev in pedagogov, izvajanje tečajev za bližnjo pripravo na zakon, katehumenat, molitvene skupine.

»V naša srca ste se zapisali z delavnostjo, pozornostjo za potrebe slehernega posameznika in širše skupnosti. Vaše sodelovanje z mestno občino je bilo vedno na najvišji ravni in vedno smo prišli do najboljših rešitev v dobro občank in občanov. Ljudi ste vedno združevali, razumeli posebnosti in razlike, gradili mostove med različno verujočimi. Tudi to je bil in je še vedno izjemno pomemben prispevek v naši mestni občini,« je 50. jubilej opravljanja duhovniškega poklica msgr. Stanislava Zidarja pospremil kranjski župan Matjaž Rakovec in mu izročil plaketo Mestne občine Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.