Kranj
3700 ogledov

Starši bodo za vrtce plačevali precej več

Peter Šalamon
Včeraj so se na redni mesečni seji zbrali kranjski mestni svetniki. Med drugim so sprejeli skoraj 10 odstotno podražitev vrtcev, strategijo varstva starejših in potrdili prerazporeditev dodatnih sredstev za tartansko stezo v Športnem centru Kranj. Ob tem so govorili še o problematiki priseljevanja tujcev iz držav nečlanic Evropske unije in o višini komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo v občini.

Kranjski mestni svetniki so potdili višje cene vzgojno-varstvenih programov v javnih in koncesijskih vrtcih. Po novem se staršem plačilo za otroke, ki so vključeni v oddelek 1. starostnega obdobja, povečuje od nič do 33,39 evra, za otroke, ki so vključeni v oddelke 2. starostnega obdobja, od nič do 28,63 evra, za otroke, ki so vključeni v kombinirane in v oddelke 3- do 4-letnih otrok, pa od nič do 30,40 evra. Največ staršev plačuje 35 odstotkov cene vrtca, kar bo po povišanju cene pomenilo od 13 do 15 evrov več pri končnem mesečnem znesku. "Razlogi za povišanje cen so v tem, da se je povečala minimalna plača in  s tem povezani stroški dela. Vemo, da je cena v vrtcih določena na osnovi različnih kriterijev in 75 odstotkov stroškov te cene predstavljajo plače, ki pa so se v zadnjem letu kar izdatno dvignile. Poleg tega so večji še stroški za regres, malico in podobne zadeve," podražitev vrtcev komentira kranjski župan Matjaž Rakovec.

Strategija varstva starejših prinaša veliko pozitivnih premikov

Mestni svet Mestne občine Kranj je sprejel tudi Strategijo varstva starejših v Mestni občini Kranj za obdobje 20202024. Delež starejšega prebivalstva nad 65 let se je namreč v skoraj dvajsetih letih povečal za okoli deset odstotkov. "Namen strategije je ustvariti vizijo celostnega razvoja skrbi za starejše v občini in pri tem upoštevati tudi mnenje zainteresirane javnosti. Cilj je zagotoviti čimbolj celovito skrb za starejše s prepletanjem razvoja institucionalne mreže z razvojem drugih organiziranih storitev v domačem okolju," pojasnjuje župan Rakovec. Svetniki so ob tem potrdili še sklep o prerazporeditvi 260.000 evrov za nakup zemljišča na Zlatem polju v velikosti dobrih 4000 m2. Gre za ozek pas med zemljiščem Osnovne šole Franceta Prešerna in bodočim domom upokojencev. S tem bo to območje postalo razvojno področje za oskrbo starejših. Glede novega Doma upokojencev pa župan pričakuje, da bi gradbeno dovoljenje lahko pridobili do konca letošnjega leta, nadeja pa se tudi črpanja evropskih sredstev za njegovo izgradnjo.

Kranjska občina je letos veliko vlagala tudi v športno infrastrukturo

Na včerajšnji seji kranjskega mestnega sveta so sprejeli tudi odločitev o prerazporeditvi 350.000 evrov za dokončanje obnove atletske steze v Športnem centru Kranj. Pri tej so med drugim z dodatnimi deli zagotovili primerno podlago za novo tartansko oblogo, kar bo omogočalo izvedbo atletskih tekmovanj na najvišji ravni. "V letošnjem letu smo zaključili dve investiciji kar se tiče športa, in sicer ena so novi reflektorji, drugo pa omenjena atletska steza. Skupna vrednost vsega tega je 2.000.000 evrov, kar pomeni, da je Mestna občina Kranj letos res veliko investirala v športne objekte," je ob tem poudaril župan Rakovec.

Komentarjev 2
  • bogdan76 16:12 17.september 2020.

    posledice politike SD fajonizem.

  • Decko 15:41 17.september 2020.

    V kranjskih vrtcih je 80% albanskih otrok, ki jih financira država. K otrok pride domov sploh ne zna več slovensko. Če že mamo predsednika albanca naj bo pa še ptebivalstvo tako a ne?

Sorodne novice