Kranj
199 ogledov

Zeleni ključ za Hotel Actum v Kranju

Tatjana Whyte, vodja in solastnica Hotela Actum v Kranju Marjanca Hanc Tatjana Whyte, vodja in solastnica Hotela Actum v Kranju
»Za trajnostno poslovanje in da je to zeleno naravnano, si prizadevam že 40 let oziroma vse odkar delam v turizmu,« je ob nedavni dodelitvi certifikata Zeleni ključ dejala Tatjana Whyte, vodja in solastnica Hotela Actum v starem mestnem jedru Kranja.

Butični hotel Actum zlasti dobro poznajo tujci, informacija med njimi pa se, kot pravi Tatjana Whyte, širi od ust do ust. In tuji gostje, med katerimi so bili zaradi bližine letališča pogosto piloti in letalske posadke, pa tudi kolesarji in člani posebnih klubov, so v preteklih letih predstavljali 80 odstotkov vseh gostov.

Zaradi turističnih bonov so bili v letošnjem poletju številčnejši domači gostje: po objavi reklamne fotografije v lokalnih časopisih na Štajerskem in Primorskem, da imajo v 10 od 25 dvoposteljnih sob v treh kategorijah za razvajanje na voljo tudi jacuzzije, je strmo poskočilo tudi zanimanje za hotel, ki stoji nasproti Prešernove hiše v starem mestnem jedru Kranja. »Imeli pa smo tudi goste iz Ljubljane. Turistični boni seveda pomagajo, a z njimi ne bi mogli rešiti sezone,« priznava sogovornica.

Prvi lastnik Hotela Actum v Kranju je bil Izraelec Jacob Spiegel, po bankrotu že po enem letu pa sta ga vzela najprej v najem leta 2012 Tatjana Whyte in Aco Trampuž, nato pa sta ga odkupila. Med uradno epidemijo koronavirusa, v marcu in aprilu, je bil Hotel Actum seveda zaprt, trenutno pa v njem delata le dva zaposlena, trije zaposleni pa so na čakanju. Lani v tem času sta poleg petih delala tudi dva s.p.-jevca in nekaj študentov.   

Varovanje okolja

Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Zagotavlja zavezanost hotela okolju in trajnostnemu razvoju, hotelskim gostom pa omogoča, da s svojim ozaveščenim ravnanjem pripomorejo k varovanju okolja.

Gre najprej za vzgojo že v najrosnejših letih v vrtcu in šoli. Pri starejših, tudi pri zaposlenih v hotelih, je to v mnogočem težje doseči, a gre za proces, ki zahteva svoj čas, ugotavlja Tatjana Whyte.

Mestna občina Kranj v Zeleni shemi slovenskega turizma

Zelenega certifikata, ki so ga dodelili Hotelu Actum, so bili veseli tudi na Mestni občini Kranj, kajti v letošnjem letu je občina vstopila v t. i. Zeleno shemo slovenskega turizma in se tako pridružila 53 slovenskim destinacijam, ki se že ponašajo z znakom Slovenia Green.

»Vstop hotela Actum v družino prejemnikov Zelenega ključa je tudi rezultat vseh aktivnosti, ki jih je Mestna občina Kranj, skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, izvajala v letošnjem letu. Poleg Zelene sheme in trajnostnih certifikatov je bistveno tudi povezovanje s turističnim gospodarstvom, in veseli smo, da je le-to že obrodilo sadove,« so zadovoljni na Mestni občini Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.