Slovenija
10 ogledov

Ukrajinec postavil nov rekord

1/34
Žurnal24 main
Zmagovalec 12. ljubljanskega maratona je Ukrajinec Oleksandr Sitkovskiy, ki je v cilj pritekel s časom 2:12,49 in postavil nov rekord. Drugo in tretje mesto sta zasedla Kenijca.

 

Maraton (42 km)

moški:
1. Oleksandr Sitkovskiy
2. Sammy Rotich
3. Solomon Rotich

ženske:
1. Tatyana Filonyuk
2. Helena Javornik
3. Seboka Mulu

V slovenski prestolnici je potekal že 12. mednarodni ljubljanski maraton. Tekmovalci so se pomerili na 10-kilometerskem rekreativnem teku, tisti najbolj pripravljeni pa so se podali na 21 in 42 kilometrov dolg maraton.

Zmagovalec maratona je Ukrajinec Oleksandr Sitkovskiy , ki je v cilj pritekel s časom 2:12,49 in postavil nov rekord ljubljanskega maratona. Kot drugi in tretji sta v cilj pritekla Kenijca Sammy in Solomon Rotich . Tudi med ženskami je bila najhitrejša Ukrajinka, Tatyana Filonyuk . Druga je bila Slovenka Helena Javornik , tretja pa Etijopijka Seboka Mulu .


Ukrajinec Oleksander Sitkovskij je zmagovalec in novi rekorder ljubljanskega maratona. © Saša Despot

 

 

Polmaraton (21 km)

moški:
1. Mitja Kosovelj
2. Peter Kastelic
3. Damjan Slapnik

ženske:
1. Mateja Kosovelj
2. Valerija Mrak
3. Lucija Krkoč

"Bilo je zelo težko, ker je deževalo in je bilo zelo mrzlo. Zato sem zelo zadovoljna s tem dosežkom, " je po prihodu dejala Filonjukova. Podobno pa je menil tudi Sitkovskij, ki je izboljšal rekord proge tokrat šestouvrščenega Joachima Nshimirimane, ki je leta 2004 tekel 2:13,31. Lani je Sitkovskij na svojem prvem maratonu v karieri v Ljubljani zasedel četrto mesto (2:15), tokrat pa je zmagal na svojem šele drugem maratonu v življenju. Sicer pa je tudi član ukrajinske reprezentance na srednjih progah, letos je svojo državo zastopal na evropskem pokalu na 5000 m.
 
"Oba Ukrajinca sta tekla zelo dobro predvsem v zadnjih petih kilometrih, pametna taktika se je obrestovala, " je menil manager mitinga Borut Podgornik, ki je tudi mož in trener Javornikove. Slednja je bila v začetku zelo hitra, na 25 kilometru pa je imela krizo in je morala zaradi želodčnih težav na stranišče.

V polmaratonu je bil najhitrejši Mitja Kosovelj , za njim sta v cilj pritekla Peter Kastelic in Damjan Slapnik . Kosovelj je kljub slabim pogojem v cilj pritekel s časom 1:06,45, kar je le malo počasneje od rekorda proge Romana Kejžarja iz leta 2004 (1:06,01). Ženske so na cilj prišle v naslednjem vrstnem redu: Mateja Kosovelj , Valerija Mrak in Lucija Krkoč . Zmagovalec rekreativnega teka v skupini moških je Cene Šubic , najhitrejša med ženskami pa je bila Sonja Roman .

 

Rekreativni tek (10 km)

moški:
1. Cene Šubic
ženske:
1. Sonja Roman

Za maraton na 42 kilometrov se je kljub dežju prijavilo 906 tekačev, med njimi 100 žensk. Skupaj je na vseh progah teklo 8288 tekačev iz 37 držav.


Tekače si je prišel ogledati tudi ljubljanski župan Zoran Janković. © Saša  Despot

 
Predsedstvo teklo maraton
Maratona se je udeležila tudi več kot 80-članska ekipa državnih uslužbencev, ki sodelujejo pri projektu predsedovanja Slovenije Evropski uniji, članov vlade in diplomatskega zbora, akreditiranega v Sloveniji.

K oblikovanju ekipe je s sloganom Predsedstvo teče maraton pozval Urad vlade za komuniciranje, ki poudarja, da letošnji ljubljanski maraton simbolično sovpada z zaključno fazo priprav na slovenski " diplomatski" maraton v prvi polovici leta 2008.

V ekipi predsedstva je po navedbah Ukoma sodelovalo 61 tekačev, ki so se udeležili teka na 10 kilometrov, 23 tekačev je teklo na 21 kilometrov, dva tekača pa na 42 kilometrov. Vsi člani ekipe so tekli v športnih dresih evropskih barv.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.