Svet
8 ogledov

'Krvava bitka je v zadnji fazi'

Uporniki – Osvobodilni tamilski Tigri Elama (LTTE) – so se za neodvisno državo n Žurnal24 main
Šrilanški predsednik Mahinda Rajapaksa je v petek na zasedanju gospodarskega vrha v Jordaniji dejal, da je do konca vojaške operacije, ki jo pogosto označujejo kot civilno reševalno misijo, manj kot 48 ur.

Vlada Šrilanke je pojasnila, da je civilna vojna, ki traja že četrt stoletja, v zadnji fazi, potem ko je državna vojska omejila moč tamilskih Tigrov Elame (LTTE) na severu države. Predsednik Mahinda Rajapaksa je pojasnil še, da bo vojska rešila civiliste, ki jih zadržujejo tamilski Tigri in da bodo Tamilce obvarovali pred grožnjo terorizma. Oblasti Šrilanke so v intenzivni vojaški operaciji tamilske Tigre stisnile na območje 1,5 kvadratnega kilometra obalnega zemljišča. Organizacija združenih narodov ocenjuje, da je na tem območju ujetih več kot 50 tisoč civilistov. 

Po poročanju spletne strani upornikov Tamilnet.com so vladne sile oblegale civiliste, ujete na območju, ki naj bi veljalo za varno cono. "Celotni varnostni pas je v dimu, bombni napadi šrilanške vojske so uničili ozek trak obalnih zemljišč, ki so gosto poseljena z več deset tisoč civilisti," poroča Tamilnet. Kot poroča CNN, šrilanška vojska napreduje v izjemno težkih okoliščinah, saj se tamilski Tigri skrivajo med civilisti, kar dodatno ogroža življenja prebivalcev. Predstavnik ZN Gordon Weiss je pojasnil, da je to vzrok, zakaj je tako veliko število civilnih žrtev.

Humanitarna katastrofa
Situcija se je po mnenju mednarodnega odbora Rdečega križa v preteklih dneh dodatno poslabšala. Humanitarne organizacije so se zaman trudile, da bi lahko začasno evakuirale prebivalce iz varne cone, saj so obtičale na drugi strani obale in niso mogle dostaviti nujne medicinske pomoči. Direktor operacij Rdečega križa Pierr Krahenbuhl je dejal, da so priča nepojemljivi humanitarni krizi. "V trenutnih okoliščinah jim humanitarni delavci ne morejo pomagati. Ljudje so prepuščeni sami sebi."

Tudi Obami je mar

Varnostni svet ZN in ameriški predsednik Barack Obama sta v sredo pozvala obe strani, naj zaščitijo civiliste in omogočijo dostop človekoljubnim organizacijam. Obama je v izjavi pozval šrilanške čete, naj zaustavijo nepremišljeno bombardiranje civilistov. Hkrati je pozval upornike, naj prenehajo uporabljati civiliste kot živi ščit.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.