Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Sojini izdelki vplivajo na (ne)plodnost

Vam diši tofu? Uživajte ga, a z njim moški ne pretiravajte. Žurnal24 main
Znanstveniki opozarjajo, da uživanje sojinih izdelkov vpliva na (ne)plodnost. Tak učinek naj bi imeli ti izdelki na moške.

Znanstveniki predpostavljajo, da so za to krive sojine sestavine, izoflavoni, ki so podobni ženskemu spolnemu hormonu, estrogenu.

Raziskave narejene na živalih, so že povezale visoko uživanje izoflavonov z neplodnostjo, a do zdaj je bilo zelo malo znanega o učinku teh sestavin na človeško reprodukcijo.

V zadnji raziskavi pa so ameriški raziskovalci odkrili zmanjšano koncentracijo sperme tudi pri moških, ki uživajo veliko sojinih izdelkov. Raziskavo je vodil dr. Jorge Chavarro s Harvardske šole javnega zdravja v Bostonu. V njej so moške spraševali o uživanju petnajstih osnovnih sojinih izdelkov. Med njimi so bili tofu, sojine klobase, šunka, burgerji, meso, sojino mleko, sir, jogurt in sladoled ter pijače iz soje in sojine ploščice.

Moški v najbolj tvegani skupini, torej v skupini z najbolj zmanjšano koncentracijo sperme, so zaužili en sojin obrok na dva dni. Znanstveniki so tako ugotovili, da se že ob uživanju enega sojinega obroka na dva dni, število spermijev zmanjša za 41 milijonov na mililiter.
Izsledki so bili objavljeni v reviji Human reproduction (Človeška reprodukcija).

 

Preberite še:

Viagra uničuje spermije

Kdo je kriv za neplodnost?

Povezava med uživanjem sojinih sestavin in količino spermijev je še močnejša pri moških, ki imajo prekomerno težo, saj njihovo telo pridela več estrogena kot telo vitkih moških, še dodajajo ameriški raziskovalci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.