Znanstveniki predpostavljajo, da so za to krive sojine sestavine, izoflavoni, ki so podobni
ženskemu spolnemu hormonu, estrogenu.
Raziskave narejene na živalih, so že povezale visoko uživanje izoflavonov z neplodnostjo, a
do zdaj je bilo zelo malo znanega o učinku teh sestavin na človeško reprodukcijo.
V zadnji raziskavi pa so ameriški raziskovalci odkrili zmanjšano koncentracijo sperme tudi
pri moških, ki uživajo veliko sojinih izdelkov. Raziskavo je vodil dr.
Jorge Chavarro s Harvardske šole javnega zdravja v Bostonu. V njej so moške
spraševali o uživanju petnajstih osnovnih sojinih izdelkov. Med njimi so bili tofu, sojine klobase,
šunka, burgerji, meso, sojino mleko, sir, jogurt in sladoled ter pijače iz soje in sojine ploščice.
Moški v najbolj tvegani skupini, torej v skupini z najbolj zmanjšano koncentracijo sperme, so
zaužili en sojin obrok na dva dni. Znanstveniki so tako ugotovili, da se že ob uživanju enega
sojinega obroka na dva dni, število spermijev zmanjša za 41 milijonov na mililiter.
Izsledki so bili objavljeni v reviji Human reproduction (Človeška reprodukcija).
Preberite še:
|
|