Magazin
50 ogledov

Pozdravljena, Metliška črnina in Belokranjec

Žurnal24 main
Cviček PTP in teran PTP sta dobila družbo – dve vini iz Bele krajine, ki se od preteklega tedna ponašata prav tako z oznako PTP (Priznano tradicionalno pojmovanje).

Metliška črnina in Belokranjec sta družabnika – prvo vino je rdeča, drugo pa bela zvrst, ki je ob enem tudi prvo in zaenkrat edino naše belo vino, ki se ponaša z omenjeno

 

Vini sta sedaj zaščiteni in priznani kot blagovni znamki.

 
oznako. Pretekli teden je minister za kmetijstvo gospodarstvo in prehrano Iztok Jarc podpisal Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja, ki je nastal na podlagi elaborata o zaščiti Belokranjskih vin, katerega so pripravili pridelovalici iz Bele krajine. Vini sta sedaj zaščiteni in priznani kot blagovni znamki. Sicer pa pridelovalci napovedujejo, da bodo v ugodnih letnikih lahko pridelali tudi do 1 milion litrov Metliške črnine in 600.000 litrov Belokranjca.

Metliška črnina PTP

Gre za suho, mirno rdeče vino, intenzivno rdeče rubinste barve z opaženo aromi rdečih sort v prvem letu starosti in pozneje z zrelimi aromami značilnimi za sortni sestav ter poreklo vina. Prijetno trpkost vinu zagotavlja srednje bogata taninska osnova. Značinosti posamezne sorte ne smejo izstopati. V vinu se lahko prepletajo: modra frankinja, žametovka, portugalka, šentlovrenka, gamay, modri pinot ter zweigelt in sicer v sledečih deležih:
  • modra frankinja do največ 60%,
  • žametovka najmanj 30%,
  • ostale dovoljene sorte od 5 do 15%.

Belokranjec PTP
Gre za suho, mirno belo vino, rumenkaste barve z zelenkastimi odtenki, s primarno aromo belih sort in prrijetno svežega okusa v prvem letu po trgatvi, pozneje pa razvije zaznavne arome zrelega vina. V vinu se lahko prepletajo sorte: kraljevina, laški rizling, beli pinot, chardonnay, zeleni silvanec, sauvignon, renski rizling, žlahtnina ter rumeni muškat in sicer v sledečih deležih:
  • kraljevina 20 do 40%,
  • laški rizling 30 do 50%,
  • ostale sorte največ 10 % posamezne sorte – najmanj dve sorti.

Glavne točke pravilnika

  • vini ne smeta v promet pred 30. novembrom v letu pridelave grozdja,
  • pri organoleptični oceni mora vino Metliška črnina PTP doseči najmanj 16,5 točk in vino Belokranjec PTP najmanj 16,3 točke,
  • v promet smeta le originalno polnjeni (steklenice morajo biti do volumna 1,5 l),
  • grozdje za vini se sme pridelovati le na absolutnih vinogradniških legah, znotraj vinorodnega okoliša Bela krajina,
  • število trsov na enoto neto površine vinograda, določene v skladu s predpisom, ki ureja register pridelovalcev grozdja in vina, mora biti večje od 4.000 trsov na hektar,
  • v postopku pridelave se lahko dovoljene sorte vinske trte mešajo na stopnji grozdja, mošta ali vina,
  • Belokranjec PTP po potrebi mošt razsluzimo. Alkoholna fermentacija mora potekati enakomerno, pri temperaturi med 16 in 20°C do popolnega povretja sladkorja, ob uporabi selekcioniranih vinskih kvasovk,
  • pri pridelavi vina Metliška črnina PTP se grozdje najprej peclja, nato macerira. Maceracija traja: modra frankinja, do končane alkoholne fermentacije drozge pri temperaturi med 23 in 30°C, ostale sorte minimalno 4 dni intenzivne alkoholne fermentacije, pri temperaturi 23 do 25°C.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.