Če uživate organsko pridelano hrano, nimate od nje nič več koristi – ne boste bolj zdravi –,
kot če bi jedli konvencionalno pridelano, v študiji, ki so jo objavili danes, ugotavlja angleška
Agencija za prehranske standarde. Bo pa nakup na tak način pridelane hrane bolj olajšal vašo
denarnico.
"Obstajajo manjše razlike v prehranski sestavi, vendar te nimajo večjega pomena za
zdravje," trdi Alan Dangour z londonske šole za higieno in medicino. Pojasnjuje še, da so s
študijo dokazali, da prehranska sestava organskih živil ni nič boljša kot pri navadnih. Katere
sestavine pa so ugotavljali? Vitamin C, kalcij, fosfor, železo, nitrate, mangan, določene proteine,
beta karoten in številne druge.
Nismo za, nismo proti
"To ne pomeni, da svetujemo naj se organske hrane ne je. Potrošnikom želimo le podati natančne
informacije, da se lahko sami odločijo," pravi ena od direktoric pri omenjeni agenciji Gill
Fine. Dodaja, da njihova agencija ni za oziroma proti organski hrani in se zavedajo, da obstajajo
različni razlogi, zakaj pravzaprav jesti organsko hrano – dobrobit živali in denimo okoljevarstveni
vidik.
24
ogledov
Organska hrana ni nič bolj zdrava
Prehranska sestava organsko pridelane hrane ni nič boljša kot pri konvencionalno pridelani, kaže nova študija, ki so jo danes obelodanili na Otoku.