Magazin > Lepota & telo
91 ogledov

Buče za lepoto in zdravje

Živahne in nepogrešljive. (FOTO: Shutterstock) Žurnal24 main
Buče lahko uporabimo na veliko načinov, tudi za okras, najpomembneje pa je, da premorejo veliko zdravilnih učinkov.

Buče so uporabne tako v kulinariki kot v farmaciji, poznali pa so jih že stari Grki in Rimljani ter tudi Kitajci. Danes je najpogostejša vrsta buče Cucurbita pepo, ki je k nam prispela iz Amerike. Buče vsebujejo vitamina C in E, kalij, magnezij, veliko prehranskih vlaknin, malo kalorij, antioksidant betakaroten, ki pomaga preprečevati nastanek številnih bolezni in tudi rakavih obolenj, alfakaroten (zavira biološko staranje ter varuje pred raznimi vrstami raka in nastankom očesne mrene), pantotensko kislino (sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov in maščob).

Najboljša so semena
Za različne zdravilne pripravke so najbolj uporabna semena, ki jih posušimo pri temperaturi med 35 in 40 stopinj Celzija. Bučna semena vsebujejo od 6 do 10 odstotkov ogljikovih hidratov, od 30 do 55 odstotkov beljakovin, od 4 do 5 odstotkov mineralov in elementov v sledovih ter med 30 in 50 odstotkov olja v obliki palmitinske, linolenske in oleinske kisline. Pri ženskah z določeno vrsto inkontinence izboljšajo mišični tonus mehurja, tudi pri moških z benigno hiperplazijo prostate ugodno vplivajo na mišični tonus, zaradi česar se zmanjša moteča nočna potreba po praznjenju mehurja. Pripravki iz buč benigne hiperplazije prostate sicer ne zmanjšajo, vendar pa izboljšajo simptome obolenja. Lahko se uporabljajo pripravki s čistimi semeni ali kombinacije (priporočljiva je kombinacija s semeni žagastolistne palme). Stranski učinki in medsebojno vplivanje pri sočasni uporabi drugih zdravil niso znani.

Na mnogo načinov
Buče priporočajo ljudem, ki jih pestijo revmatizem, protin, vnetje ledvic in sečnega mehurja, vnetje tankega črevesa, pomagajo pri srčnih obolenjih. Buče lahko uživamo kuhane kot pire, pečene, v obliki soka iz sveže nastrganih plodov, za juhe, priloge, dodatke jedem, kot je kompot (zjutraj na prazen želodec proti zaprtju), primerna je za dietno prehrano tistih, ki bolehajo na želodcu, in pri pretirano debelih ljudeh, saj dajejo tudi občutek sitosti in ugodja. Iz bučnih semen stiskajo odlično bučno olje, ki je pri nas nepogrešljivo pri pripravi solat.

Mladost v bučah
Buče so tudi odlične za pripravo lepotnih mask, saj kožo čistijo, iz nje odvajajo strupe, jo pomlajajo in zavirajo staranje. Za masko potrebujete jedilno bučo, iz katere odstranite semena, jo narežete na kocke in pokuhate, da se malce zmehča. Kuhano bučo nato pretlačite in ji dodajte žlico mleka ter medu, nanesite na obraz in pustite delovati deset minut. Nato masko izmijte ter na kožo ničesar ne nanašajte približno eno uro. Potem si lahko kožo navlažite s hranljivo kremo.  

Buče torej niso običajni sadeži, ampak pravi dar narave, ki ga moramo hvaležno sprejeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.