Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Dieta za zaposlene

(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Dieta je namenjena tistim, ki zaradi polnega delovnika pozabite na zdravo prehrano, izpuščate obroke ali namesto malice grizljate slane in sladke prigrizke. Zdrava prehrana spada tudi v službo.
Naredite načrt
Morda vam bo zdravo prehranjevanje med delovnim časom sprva povzročalo težave, a s pravim načrtom boste zdrave prehranjevalne navade hitro osvojili. Naredite načrt – razmislite, kaj bi radi jedli za malico, in jo pripravite kar doma. Pomagajte si s spodnjim jedilnikom, s pomočjo katerega lahko izgubite tudi en kilogram na teden. Pri sestavi jedilnika bodite pozorni le, da v istem obroku med seboj ne mešate beljakovin in ogljikovih hidratov. Jedilnik razporedite na več manjših obrokov, tisti, ki pa med delovnikom radi grizljate sladke ali slane prigrizke, namesto njih izberite sadje – sadno solato pripravite kar doma.

S pomočjo spodnjega jedilnika sestavite svoj prehranjevalni program. Za zajtrk spijte kozarec čaja, pojejte jogurt ali kos sadja. Če v službi radi preskočite malico, bodite nanjo še posebno pozorni – pripravite jo doma in jo vzemite s seboj v službo.

Ponedeljek

Malica: 2 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, banana in en srednje velik grozd.
Kosilo: Solata s testeninami in zelenjavo. Skuhajte 70 g testenin in jih zmešajte z brstičnim ohrovtom, kuhanim na pari, brokolijem, korenčkom in na kocke narezano surovo rdečo papriko. Začinite z limoninim sokom, soljo in žličko olivnega olja.
Večerja: Telečji zrezek z omako iz pretlačenih šampinjonov.


Na bokih in zadnjici se maščobne blazinice nabirajo predvsem pri tistih, ki v službi pretežno sedijo. © istockphoto

 
Torek
Malica: 2 dl korenčkovega soka, dve rezini črnega kruha z lahkim sirnim namazom in obloženi s paradižnikom.
Kosilo: Solata s puranjim mesom. Na olivnem olju pečen manjši puranji zrezek narežite na koščke, primešajte na koščke narezane šparglje (vložene, kuhane na pari ali popečene v ponvi skupaj z mesom), grah, zeleno solato, papriko in paradižnik ter začinite z jogurtovim prelivom – za boljši okus mu dodajte malo soli, gorčice in limoninega soka.
Večerja: Pripravite gratinirani zelenjavni narastek. Jajčevce, čebulo, dva paradižnika in bučke narežite na koščke, jih pretlačite in dajte v posodo za peko. Narastek potresite s parmezanom ali lahkim sirom in 20 minut pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Sreda

Malica: Skodelica čaja (brez sladkorja), eno polnozrnato pecivo (sosedovo pecivo) in marmelada (če se le da domača z malo dodanega sladkorja).
Kosilo: Krompirjeva solata z jabolkom. 300 g na kose narezanega krompirja zmešajte s kisom, peteršiljem, na kocke narezanim jabolkom, olivami in mlado čebulo. Začinite z jogurtovim prelivom in soljo.
Večerja:
Krožnik juhe, file osliča z zelenjavno prilogo – kuhan korenček, brokoli, cvetača in beluši iz slanice.

Četrtek

Malica: 2 dl ribezovega soka, hruška.
Kosilo: Sendvič iz biožemljice, kislih kumaric, 100 g pečenih piščančjih prsi in rezine sira.
Večerja: Pražen riž z grahom in korenjem, za prilogo izberite rdečo peso.

Petek
Malica: 250 g na koščke narezanega ananasa.
Kosilo: Mešana solata iz paprike, graha, koruze, paradižnika in trdo kuhanega jajca, začinjena s probiotičnim jogurtom, olivnim oljem in soljo.
Večerja: Morska riba s stročjim fižolom. Očiščen file marinirajte z limono, stročji fižol najprej skuhajte v slanem kropu in ga nato pretlačite. Fižolu dodajte dve žlici smetane za kuhanje in ribo, ki jo nekaj minut kuhate v pokriti posodi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.