Magazin
26 ogledov

Je boljši Pariz ali Tokio?

Parižani so še posebej zoprni, pravijo Britanci. (foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Za vse, ki hočejo na krožniku samo najboljše in imajo debelo denarnico, je najbrž še vedno najboljši Pariz. A Tokio je kulinarična prestolnica sveta za poznavalce. Pa je res?

Med poznavalci je tudi Michelin, ki je lani v angleščini in japonščini izdal prvi kulinarični vodnik po Tokiu, v katerem je bila japonska prestolnica deležna samih pohval, in veliko se je razpravljalo, ali je Tokio res mesto, v katerem se najbolje je. Michelin zasluženo hvali Tokio in dela krivico Parizu? Jean-Luc Naret, direktor Michelinovih vodnikov, je novembra pojasnil: "Tokio je najbolj bleščeča zvezda svetovne kulinarike. Ugotovili smo, da so restavracije odlične, sestavine vrhunske, kuharski talenti se prenašajo iz generacije v generacijo." Restavracije v Tokiu imajo trenutno 191 Michelinovih zvezdic: deli si jih 150 restavracij, osem restavracij (tri s francosko hrano, dva suši bara in tri tradicionalne japonske restavracije) ima po tri tako zelo zaželene Michelinove zvezdice. Michelinovih pohval so se v Tokiu razveselili, saj se mesto trudi privabiti več turistov, ki Tokio poznajo predvsem kot drago mesto. In mnogi grejo zato raje v Šanghaj, Hongkong ali poležavat na tajske plaže. Ali pa v Pariz, kjer se priznani kuharji jezijo, da jim Japonci hodijo v zelje.

30 milijonov ljudi in več kot 160.000 gostinskih lokalov ... To je Tokio. © iStockphoto

 
Michelin ima predsodke ...
Oglaša se tudi vse več tistih – predvsem ocenjevalcev restavracij, Michelinovih tekmecev –, ki menijo, da je hrana v Tokiu precenjena. In očitajo Michelinu, da ima hude predsodke. "Zakaj je na spisku najboljšega v Tokiu toliko francoskih restavracij? Zakaj ni italijanskih in kitajskih?" se sprašujejo. Tim Zagat, ki je leta 1979 ustanovil "kulinarični" Zagat Survey, je povedal: "Na svetu je veliko veličastnih mest. Tokio je glede hrane vznemirljivo mesto. A tudi Pariz je. In Rim. Vprašanje je, če je Tokio boljši. Ima najboljšo japonsko hrano na svetu, a hrana niti slučajno ni tako raznolika kot v drugih mestih." Razložil je, da restavracije v japonski prestolnici cvetijo, ker morajo. Japonski domovi in kuhinje so majhni in daleč od mestnih središč, zato ljudje preprosto morajo jesti zunaj. In veliko je takih, ki si lahko privoščijo najdražje.

 

Preberite še:

... in nima pojma
Tudi urednik japonskih publikacij o restavracijah kritizira Michelin in pravi, da so njegovi inšpektorji "samo popraskali po površini" , veliko pa ostaja skritega – z njegovim mnenjem soglašajo mnogi najbolj cenjeni tokijski šefi. A strinja se, da je Tokio kulinarična prestolnica sveta. Skrivnost uspeha je po njegovem v tem, da je veliko japonskih kuharjev študiralo italijansko, francosko, kitajsko in druge kuhinje, svojo ustvarjalnost pa uresničujejo z zlitjem japonske kuhinje z drugimi. Nekateri tokijski kuharji so celo tako ponosni in jezni na Michelin, da so baje zavrnili Michelinove zvezdice. Gurmanom pa je najbrž vseeno, kdo je uradno boljši, Pariz ali Tokio. Slastna sta oba.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.